A RAC-1

L'opinió de Jordi Basté en contra d'una declaració unilateral d'independència

El periodista es pregunta què passarà després de proclamar una DUI que, al seu parer, no tindrà gaires suports a Europa

L’opinió de Jordi Basté en contra de la declaració unilateral d’independència. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts

El director d''El món a RAC-1', Jordi Basté, ha dedicat aquest dijous el seu 'Davantal' diari a exposar els seus motius per oposar-se a una declaració unilateral d'independència (DUI), una opció que cada vegada agafa més cos tenint en compte les últimes declaracions del mateix president, Carles Puigdemont, i que es podria materialitzar al ple del Parlament convocat dilluns que ve.

Segons Basté, la DUI no és una bona idea. "Qualsevol moviment al tauler de les dues parts s'ha de fer bé. Tot ha canviat. Mai els independentistes havien estat tan a prop. Mai. Però tenint en compte la fragilitat del moviment, si el comparem amb la potència de la unitat d'Espanya, ha de saber moure molt bé les seves fitxes", assenyala al seu article d'opinió, titulat 'DUI sí, DUI no'.

El periodista considera que Catalunya no es pot permetre cometre cap error més, després de la "pífia monumental" que va ser l'aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica al Parlament. "¿Què es guanya amb una declaració unilateral dilluns? ¿L'aplicació de l'article 155 de la Constitució? (...) ¿L'empresonament dels líders catalans? ¿Una manifestació de tres o quatre milions de persones? ¿Incidents greus? ¿I després, què? ¿Què passarà?", es pregunta.

Notícies relacionades

Basté considera que tal com es va desenvolupar la jornada de l'1-O, amb policies requisant vots, gent amagant urnes, etc., "serà difícil de justificar (una DUI) a Europa". "Com a impacte democràtic és únic, però la seva validesa jurídica no tindrà gaires suports en aquesta enquistada i decebedora Europa", afegeix abans de citar el discurs de Pau Casals davant l'ONU fa 45 anys, en què va glossar la importància de preservar la pau.

"Abans de dilluns escoltem repetidament el discurs (de Pau Casals). País de pau. País de Pau Casals. I tothom a comptar fins a 10. I a somriure", diu.