DISCURS DEL CAP DEL GOVERN

Puigdemont, al Rei: "Així, no"

Acusa el cap de l'Estat d'aplanar el terreny per a una nova repressió del Govern a Catalunya

El Parlament votarà dilluns la declaració d'Independència després de la compareixença del president

DECLARACIÓ DE PUIGDEMONT / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

No s'ha sentit mai un president de la Generalitat de l'etapa democràtica dirigir-se com ho ha fet aquest dimecres Carles Puigdemont al Rei d'Espanya. "Així, no", li ha etzibat el cap del Govern al cap d'Estat, en un missatge institucional a la mateixa hora, un dia després, que dimarts comparegués Felip VIFelip VI per carregar també durament contra les autoritats catalanes pel seu camí cap a la independència i el referèndum.

"Amb la decisió d'ahir [per dimarts] vostè va decebre molta gent que l'aprecia, que esperava de vostè un altre to i una apel·lació al diàleg i a la concòrdia", li ha deixat anar el president. A Felip VI, Puigdemont li ha retret les seves paraules amb diverses apreciacions; la més contundent ha sigut la que "busca aplanar les decisions que el Govern espanyol fa temps que estudia per liquidar les aspiracions de sobirania del poble català". És a dir, preparar el terreny per a una eventual aplicació de l'article 155 de la Constitució --la suspensió de l'autonomia-- o bé el 116, sobre l'estat d'excepció o estat de setge.

Puigdemont ha recriminat al Rei que faci seves les polítiques de Rajoy, "que han sigut catastròfiques en relació amb Catalunya"; li retrec haver ignorat "els milions de catalans" que no pensen com ells; lamenta que hagi ignorat en el seu discurs de dimarts "els catalans víctimes d'una violència policial"; i l'acusa d'haver perdut l'oportunitat de "dirigir-se a tots els ciutadans a qui es deu la corona".

Per tot plegat, el president ha apel·lat fins i tot a la Constitució a l'afirmar que el cap de l'Estat ha negligit el paper "moderador" que li atorga la Carta Magna. I per rematar el reguitzell de crítiques, Puigdemont revela que la corona "no ha tingut interès" a saber l'opinió del Govern en aquesta crisi.

La mediació

Puigdemont també ha replicat la tesi del rei sobre la fractura de la societat catalana, afirmant en diverses ocasions en el discurs que amb les manifestacions de protesta pel que va passar l'1-O Catalunya ha demostrat ser "un sol poble". I ha agraït, en castellà, les mostres de solidaritat de la resta de l'Estat.

Crítiques a part, el president ha insistit en la seva aposta per una mediació, i alhora ha lamentat no haver rebut "cap resposta política de l'Estat" a les diferents ofertes existents per a tal mediació.

Al final, Puigdemont ha reiterat l'aposta per declarar la independència, sense citar-ho explícitament: "Tenim més a prop que ahir el nostre desig històric". I en aquest sentit ha donat novament per vàlid el referèndum ("en un oceà de dificultats"). "Els pròxims dies tornarem a mostrar la millor cara del país quan les institucions hàgim d'aplicar el resultat del referèndum", ha avançat. Tot això, ha insistit en diverses ocasions, de forma pacífica.

Cassolades

Mentre el president oferia el seu discurs, hi ha hagut cassolades al Poblenou, les Corts, Sant Gervasi, Sarrià i el Clot. També n'hi va haver aquest dimarts, només d'acabar el discurs del Rei. 

Pocs minuts després del discurs del president, la número dos del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha lamentat que Puigdemont visqui "fora de la realitat" i que segueixi fracturant la societat catalana, que viu la pitjor sensació d'"intranquil·litat" de la seva història. Santamaría afirma que l'avergonyeix que Puigdemont li recordi al rei les seves obligacions quan el president ha oblidat les seves, informa Pilar Santos. Per la seva banda, el PSOE insisteix que Puigdemont ha de renunciar a la DUI per poder obrir diàleg i negociació.

La DUI, dilluns

Notícies relacionades

Doncs bé, la DUI està cada dia més a prop. Puigdemont ha fet aquesta declaració després de la decisió de la majoria sobiranista al Parlament de convocar un ple dilluns que ve en què possiblement es declararà la independència. De moment, el ple està convocat per a una compareixença del president per explicar l'1-O i els seus efectes en relació amb la llei del referèndum, que en l'article 4 preveu la "declaració formal" d'independència en cas de victòria del 'sí' en la consulta.

Els grups de l'oposició i els lletrats del Parlament s'han oposat a debatre la declaració d'independència perquè contravé les resolucions i sentències que ha anat adoptant el Tribunal Constitucional. El PSC ha anunciat que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la convocatòria d'aquest ple.