PROPOSTA DEL PSOE

Sánchez atrau Rajoy a una comissió sobre Catalunya al Congrés

El PSOE planteja que el Congrés debati la "modernització" de l'Estat autonòmic

Podem i el PDECat ho recolzen; ERC s'hi nega; i C's i el PNB demanen concrecions abans de comprometre-s'hi

GRA175 Madrid 26 07 2017 - El secretario general del PSOE Pedro Sanchez durante la rueda de prensa que ofrecio hoy tras la declaracion del presidente del Gobierno Mariano Rajoy como testigo en el juicio por la primera epoca de la trama de corrupcion Gurtel EFE Victor Lerena / Victor Lerena (EFE)

GRA175  Madrid  26 07 2017 - El secretario general del PSOE  Pedro Sanchez  durante la rueda de prensa que ofrecio hoy tras la declaracion del presidente del Gobierno  Mariano Rajoy  como testigo en el juicio por la primera epoca de la trama de corrupcion Gurtel  EFE Victor Lerena
undefined39946340 madrid  04 09 2017  politica  pedro s nchez durante la rueda170904131639

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

La proposta del PSOE no és un cop d'enginy, ni tan sols és nova, ha sigut rebuda amb una certa indiferència i arriba en un context tempestuós. Però tot i així és l'única iniciativa que no neix morta per intentar resoldre el conflicte independentista des del Congrés dels Diputats. El que els socialistes proposen és que els partits creïn al Parlament una comissió d'estudi per modernitzar l'encaix entre les autonomies i l'Estat, un fòrum en què càpiguen totes les opinions, sense línies vermelles.

Tècnicament és senzill d'aprovar i, a aquestes altures, no hi ha majoria que ho rebutgi. El més complex és quina cintura tindran les forces polítiques per atrevir-se a seure a dialogar travessades per l'1-O i, en cas de crear-se la comissió, quines possibilitats hi ha d'arribar a un acord quan tot el que és substantiu implica una reforma de la Constitució.

“Sense llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc”

Pedro Sánchez

Secretari general PSOE

Encara amb el desànim dels pessimistes al clatell, Pedro Sánchez ha comparegutPedro Sánchez dilluns per anunciar la mesura. A la tarda ha conversat amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, que segons fonts socialistes ha rebut "positivament aquesta mesura" i ha obert la porta a poder-se crear la comissió. El líder del PSOE també parlarà amb el cap d'Units Podem, Pablo Iglesias, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, per demanar-los suport. Dijous el grup socialista registrarà la proposta al Congrés i serà aleshores quan Sánchez es posarà en contacte amb els nacionalistes catalans (ERC, PDECat), el PNB i el grup mixt.

Llei i diàleg

Sánchez fa una crida. Si el poder executiu (Govern central, Generalitat) no avança en el diàleg, el legislatiu hi ha d'intervenir i buscar consensos. “Sense llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc”, ha defensat.

Ara com ara, l'únic grup que s'hi oposa de ple és ERC. Fonts republicanes han confirmat a aquest diari que no recolzaran que es creï la comissió i que si tira endavant no hi enviaran cap representant.

El PP s'ho pensa

El PP suggereix que no s'oposarà a la iniciativa si hi ha majoria entre la resta de forces, segons han explicat veus populars a aquest diari. Podem segueix mantenint que recolzarà el diàleg per trobar la fórmula que els catalans puguin votar en un referèndum pactat.

Rajoy parla amb el líder del PSOE i obre la porta a recolzar la iniciativa 

Ciutadans demana, abans de fixar cap posició, que Sánchez els concreti el seu pla. “Si el que vol és parlar seriosament d'una modernització de la Constitució estaríem disposats a veure'l, però si vol parlar d'ocurrències i frivolitats que no compti amb nosaltres”, adverteixen fonts de Ciutadans a EL PERIÓDICO.

El PNB encara no ha avançat si recolzarà la iniciativa, però fonts parlamentàries subratllen que “la clau per resoldre l'assumpte català no pot ser una comissió per parlar de l'Estat autonòmic en conjunt”.

El PDECat recorda que quan el seu partit va presentar una iniciativa semblant, el Congrés hi va votar en contra, però tot i així no s'hi oposarà, informa Fidel Masreal. “Anirem a aquesta comissió a defensar el dret a decidir dels catalans i el referèndum de l'1-O”, ha explicat Marta Pascal, coordinadora general del PDECat.

Els terminis

Notícies relacionades

Sánchez ha evitat posar dates límit per evitar que l'1-O actuï com a element de xoc. Si ha d'esperar el PP fins que passi el dia D, ho farà. “Tant me fa quan, el més important és que tiri endavant”, ha resumit Sánchez. 

Perquè així sigui, haurà de sumar voluntats al Parlament. Segons el reglament (article 53) la comissió es pot crear per la Mesa del Congrés --a iniciativa pròpia, de dos grups o la cinquena part dels diputats-- després d'escoltar la Junta de Portaveus.