DEBAT SOBIRANISTA

Rovira acusa el Govern d'«amenaçar, manipular i mentir»

La secretària general d'ERC insta a triar entre una Espanya immobilista o una Catalunya republicana

39913098 601

39913098 601

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marta Rovira va assegurar ahir davant el Consell Nacional d’ERC que el referèndum serà «la resposta democràtica» a «un Estat immobilista» que «amenaça, manipula i menteix», al qual va identificar amb el PP, el PSOE i C’s com a forces que impedeixen, va dir, el progrés a Catalunya.

«O l’Estat immobilista que ens bloqueja i que no ens permet progressar, o la República catalana que empeny el canvi social, la llibertat i la dignitat», va plantejar la secretària general d’ERC.

Rovira va enumerar algunes lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, com la llei contra la pobresa energètica, la llei d’impostos a les vivendes buides, la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, la llei de creació d’impostos a la producció d’energia nuclear o la llei d’acollida d’immigrants. En aquest sentit, va reblar que «contra aquest Estat immobilista que bloqueja i no ens permet progressar només és possible una resposta, les urnes, el referèndum i l’1 d’octubre».

La Diada 

Durant la seva intervenció, també es va referir a la celebració del pròxim 11 de setembre i va augurar que «el país demostrarà un cop més que el referèndum de l’1 d’octubre és una resposta democràtica gestada des de baix en defensa de la llibertat, la dignitat i la justícia».

Des de Bilbao, Jordi Turull va apuntalar el discurs de Rovira. «Si per a l’Estat espanyol la solució final és el tanc, ja hem guanyat», va dir el portaveu de la Generalitat. 

La postura dels comuns

Turull va participar en un acte de suport al referèndum, que va comptar amb les intervencions de Joseba Egibar (PNB), Maddalen Iriarte (EH Bildu), Zelai Nikolas (Gure Esku Dago), Jordi Sánchez (ANC) i Joan Tardá (ERC). Aquest últim va aprofitar  la cita per assenyalar el seu convenciment que els comuns faran una crida a participar en la consulta sobiranista i, quan arribi el moment, «no negaran la seva participació en un procés constituent». 

Notícies relacionades

A l’espera de què decideixen fer els comuns de cara a aquesta cita, Miquel Iceta (primer secretari del PSC) va reiterar en una entrevista a Efe el seu convenciment que Ada Colau (que governa amb el suport del PSC a l’Ajuntament de Barcelona) no cedirà locals municipals per a la consulta: «Hem parlat amb l’alcaldessa de Barcelona, ens ha dit que no se saltarà la llei i no tenim cap motiu per pensar que farà una altra cosa. Si ens han dit que compliran la llei, ¿per què hem de dubtar de la seva paraula? Si en dubtéssim, no podríem governar junts. Ens els creiem». 

El líder del PSC també va aprofitar per assenyalar que l’1-O era un «fracàs anunciat». «Ara mateix, no hi ha ni les condicions per repetir una cosa semblant a la consulta del 9-N del 2014», va rubricar.