LA CAMPANYA 'ESCOMBREM-LOS'

La inspiració leninista del cartell de la CUP pel 'sí' l'1-O

La imatge en què una dona escombra la Monarquia, l'Església i el capitalisme remet a una altra de Lenin del 1919

cuplenin

cuplenin

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La campanya de la CUP pel 'sí' a la independència per a l'1-O que ha enfurismat el PDECat per "escombrar", entre altres, l'expresident Artur Mas, està inspirada en un cartell soviètic en què Lenin també usa l'escombra per desterrar els tsars (la Monarquia en el cas dels cupaires), l'Església i el capitalisme.

'El camarada Lenin netejant el món d'escombraries', la imatge en què s'inspira el cartell de la CUP, es va publicar el 1919. Lenin resumeix al cartell les prioritats dels bolxevics, poc després d'aconseguir el poder. L'escombra és de color vermell, el color de la revolució, i amb ella escombrava el que considerava escòria. 

Els cupaires han reproduït aquesta idea en el cartell de la seva campanya 'Escombrem-los', que han presentat aquest dijous. En aquesta nova versió, una dona escombra la Monarquia, l'Església, els toros i la corrupció. A més de Felip VI CristinaRouco VarelaJuan José Padilla Mariano Rajoy, també en surten mal parats Jordi Pujol i Artur Mas.

L'empipada del PDECat

El coordinador organitzatiu del PDECat, David Bonvehí, ha reaccionat qualificant de "miserable" el fet que Mas aparegui en el cartell amb la mateixa consideració que Rajoy. Mentrestant, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha criticat la campanya al·ludint-ne a la inspiració leninista. "En nom del comunisme s'han fet moltes barbaritats en la història de la humanitat... ¡Quin fracàs inspirar-se en un model fallit i totalitari!", ha tuitejat.

Notícies relacionades

El PPC també s'ha queixat a través del seu líder, Xavier García Albiol, que ha apuntat al "feixisme de la CUP al natural".

La resposta dels cupaires

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha ironitzat, també a Twitter, sobre la reacció del PDECat, definint el seu partit com "els rojos menjanens dolents dolentíssims".