EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La campanya de la CUP pel 'sí' de l'1-O enfureix el PDECat

Els exconvergents veuen "miserable" que s'inclogui Mas entre els personatges a "escombrar"

zentauroepp39626168 la cup y otros representantes de la crida constituent presen170810122157

zentauroepp39626168 la cup y otros representantes de la crida constituent presen170810122157 / Mireia Reynal

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

La CUP ha presentat aquest dijous la seva campanya pel 'sí' per a l'1-O a cop d'escombra. Als cartells per incentivar la participació, firmats per totes les organitzacions que formen l'Esquerra Independentista, entre elles també Arran i Endavant, hi apareix una dona que escombra la Monarquia (representada per Felip VI i Cristina de Borbó), l'Església (Rouco Varela), els toros (Juan José Padilla) i la corrupció. Aquesta última està escenificada per Mariano Rajoy amb un sobre de la suposada caixa b i amb Jordi Pujol i Artur Mas assenyalats pel 'cas 3%' i el 'cas Palau', cosa que va enfurir el PDECat. Els exconvergents van qualificar de "miserable" que Mas aparegui sota el lema 'Escombrem-los' amb la mateixa consideració que el líder del PP.

Notícies relacionades

Durant la presentació de la campanya, els dirigents de la CUP van cedir el protagonisme a les portaveus d'Arran i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, els quals van defensar que el referèndum "no és del Govern, sinó del poble", i van advertir a la vegada que "no és cert que el procés no serà conflictiu i que es passarà de la llei a la llei". L'única intervenció cupaire va anar a càrrec d'Anna Gabriel, que va respondre a la petició de Rajoy perquè els catalans "aïllin els radicals" afirmant que "el que sorprendria és que fes valoracions intel·ligents".

Inspiració leninista

Aquestes declaracions no van ser les que van enervar el PDECat. El que els va irritar va ser que es posi "al mateix sac" Mas i Rajoy. "És miserable. Un condemnat per demòcrata, l'altre cap d'un Estat que persegueix les idees. Feu pena", va dir als cupaires via Twitter el coordinador organitzatiu dels nacionalistes, David Bonvehí. El cartell dels anticapitalistes (en què també surten Florentino PérezCarlos FabraPatricia BotínRamón Bauzá i José María Aznar) està inspirat en un del 1919 amb Lenin escombrant el capital i la Monarquia.