EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El debat sobiranista es cola en el conflicte del Prat

Rajoy i el Govern s'intercanvien retrets sobre la seva actuació davant el conflicte laboral aeroportuari

L'ANC fa proselitisme en els accessos a l'aeròdrom i Ciutadans li critica aquesta actuació

GRA138  PALMA DE MALLORCA  07 08 2017 - El presidente del Gobierno  Mariano Rajoy  a su llegada para el tradicional despacho de verano con el Rey Felipe VI  en el Palacio de Marivent  Rajoy se ha visto obligado a retrasar su encuentro con el Rey por un ataque de lumbalgia que ha sufrido esta manana  EFE Ballesteros

GRA138 PALMA DE MALLORCA 07 08 2017 - El presidente del Gobierno Mariano Rajoy a su llegada para el tradicional despacho de verano con el Rey Felipe VI en el Palacio de Marivent Rajoy se ha visto obligado a retrasar su encuentro con el Rey por un ataque de lumbalgia que ha sufrido esta manana EFE Ballesteros / Ballesteros (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El conflicte laboral dels treballadors de seguretat del Prat ha encès definitivament el foc creuat entre administracions i partits i s’ha colat en el desafiament sobiranista. Mentre Mariano Rajoy demanava ahir a l’Executiu català que no sigui «mesquí», la Generalitat segueix culpant l’Estat d’inacció. I en aquest clima, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ho va aprofitar per fer campanya de l’1-O a les instal·lacions del Prat. Culpant, com el Govern, l’Estat.

    

Rajoy semblava voler temperar els ànims al demanar no utilitzar la crisi del Prat «per raons polítiques» i demanava «seny i sentit comú» en un problema laboral. Ara bé, en el torn de preguntes, després de l’audiència amb el Rei, sobre les crítiques al Ministeri de Foment, el president de l’Executiu central va disparar contra el Govern, al qual va recordar que té competències en aquest conflicte, va considerar «injust» que es culpi l’Estat i li va demanar «que no sigui mesquí» i que s’arremangui perquè, en aquests casos, el que és difícil és contribuir a resoldre el problema, informa Pilar Santos.

    

A aquestes paraules de Rajoy, sens dubte de to elevat, es va afegir el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Vivenda, Julio Gómez-Pomar, que va insistir que és la Generalitat la que ha de mediar entre l’empresa Eulen i els treballadors. En declaracions a la COPE, Gómez-Pomar va reiterar que Aena no ha d’estar a la taula de negociació i va instar la Generalitat a mediar en la negociació com a autoritat laboral.

  

 També va escalfar la polèmica el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que al seu compte de Twitter va assegurar «ni a l’Estat ni a Aena els importa» la situació de les cues de passatgers al Prat. I els va criticar que mirin el conflicte «des de lluny». Rull va denunciar la «incomprensible» i «prolongada inacció» del Govern en el conflicte laboral. Aena, va afegir, «és el responsable dels problemes actuals», ja que el gestor aeroportuari contracta un servei de seguretat extern «i pensa que pagant una factura mensual ja no hi té cap responsabilitat».

  

  Segueix així la càrrega de profunditat que el Govern està llançant al ministeri. Diumenge, el titular de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, parlava de «vergonya aliena» i anunciava una campanya informativa davant dels consolats i ambaixades per explicar, segons la seva versió, el que està passant. Turull ja parlava d’«inhibició» de l’Executiu espanyol.

  

 En aquest context, activistes de l’ANC van irrompre ahir al Prat per fer campanya en favor de la independència amb la inhibició del Govern en el conflicte com a espoleta. Una cinquantena de membres de l’entitat van repartir fullets per demanar el sí en l’1-O amb l’objectiu de poder «gestionar millor les infraestructures» de Catalunya. A les octavilles, l’ANC va recordar que Eulen gestiona 27 aeroports, però «només fa vaga a Barcelona» i va explicar que és una «empresa espanyola amiga del Govern de Madrid a qui Aena subcontracta la seguretat de l’aeroport, i que ofereix unes condicions laborals pèssimes al seu personal».

    

Notícies relacionades

Ciutadans, que va criticar a l’ANC la seva campanya, va adoptar una posició més salomònica davant el conflicte: va lamentar que Aena hagi trigat a asseure’s a negociar i va acusar la Generalitat de no exercir les seves competències en matèria de consum.

    Per la seva part, el comitè de vaga d’Eulen va criticar que alguns partits «vulguin aprofitar-se» del conflicte «per donar-se publicitat». Juan Carlos Giménez, assessor del comitè, va dir que la vaga només és «un tema de treballadors».