CORRUPCIÓ AL PP

Manual per seguir la declaració de Rajoy davant l'Audiència Nacional

El president va com a testimoni davant el tribunal que jutja la primera etapa de la 'Gürtel'

Pot ser que hagi de respondre per primera vegada en seu judicial per la caixa b i els SMS a Bárcenas

zentauroepp38755249 madrid 05 06 2017 el presidente del gobierno  mariano rajoy 170607121357

zentauroepp38755249 madrid 05 06 2017 el presidente del gobierno mariano rajoy 170607121357 / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Mariano Rajoy (Santiago de Compostel·la, 1955) compareix avui a les deu del matí davant l’Audiència Nacional per declarar com a testimoni pel cas més greu de corrupció que ha afectat mai el PP. El partit no ho veia necessari i es va regirar contra la decisió del tribunal, però un cop assumida la convocatòria els conservadors van llançar el missatge que ho farà «dins de la normalitat democràtica» i van mirar de treure-hi importància. En tot cas, és la primera vegada a Espanya que un president de Govern en exercici acudeix com a testimoni a un judici.

¿Per què declara davant l’Audiència Nacional?

El president declararà davant el tribunal que està jutjant la primera etapa de la 'trama Gürtel' (1999-2005) perquè així ho va demanar fins a tres vegades l’Associació d’Advocats Demòcrates d’Europa (Adade), una de les acusacions populars del cas. Aquesta associació de lletrats pròxima al PSOE no va tenir èxit en les seves dues primeres sol·licituds, però sí en la tercera, quan la majoria del tribunal (compost per tres jutges) va recolzar la seva petició enfront del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que considera que la testifical de Rajoy «no és útil ni necessària».

¿Què es jutja en aquesta peça de la ‘Gürtel’?

Es jutja la creació del grup d’empreses de Francisco Correa i la seva relació amb el Partit Popular, en concret amb els ajuntaments d’Estepona, Majadahonda, Pozuelo, Madrid i la Conselleria d’Esports de la Comunitat madrilenya. També s’hauria d’aclarir el suposat entramat de factures fictícies i la denominada caixa b a les empreses de Correa per pagar suborns a càrrecs públics d’aquestes administracions.

¿En quina mesura hi està implicat el PP?

El PP és «partícip a títol lucratiu» (és a dir, es va aprofitar pel comportament penalment punible atribuït a un altre) perquè presumptament es va beneficiar de 245.000 euros que els alcaldes de Majadahonda (Guillermo Ortega) i Pozuelo de Alarcón (Jesús Sepúlveda, exmarit d’Ana Mato) van rebre de la 'trama Gürtel' per finançar les seves campanyes electorals del 2003. 

¿Què feia Rajoy el 2003?

En aquells anys, era vicesecretari general del PP, però els estatuts del partit, com assenyalen aquests dies els conservadors, marquen que tan sols el tresorer ha d’estar al cas de les despeses. I el tresorer era Álvaro Lapuerta, que té 89 anys i pateix demència senil, de manera que no està assegut al banc dels acusats. Lapuerta va ostentar aquest càrrec entre el 1993 i el 2008. Luis Bárcenas va ser tresorer només entre el 2008 i el 2009. El càrrec que més temps va ocupar aquest exdirigent va ser el de gerent (del 1982 al 1987 i del 1989 al 2008). De fet, tant Bárcenas com els dirigents que han passat per l’Audiència Nacional (Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes) han responsabilitzat Lapuerta de totes les decisions. En tot cas, segons fonts del PP, Rajoy recordarà que el seu partit va deixar de contractar Correa quan ell va arribar a la presidència del PP, el 2004. El president s’ha volgut assegurar, a més, que aquest empresari no va treballar amb els ministeris que va ocupar en aquells anys (Vicepresidència, Presidència, Educació i Administracions Públiques). Els seus equips han revisat totes les adjudicacions i ni una va anar a parar a les companyies de la xarxa.

¿S’asseurà darrere amb els acusats?

Probablement, no. Per la seva condició de president, el tribunal li ha donat l’opció de declarar «a estrades», a la mateixa altura que els magistrats i evitant tenir els acusats al seu darrere. En tot cas, no se sap quants d’ells (Correa, Bárcenas…) hi seran, ja que no tenen l’obligació d’assistir a totes les sessions.

¿Qui farà preguntes al president?

Notícies relacionades

En primer lloc, ho farà José Mariano Benítez de Lugo, advocat d’Adade, l’associació que ha lluitat perquè el polític comparegués. Després d’ell arribarà el torn de la fiscalia (que pot declinar fer-ho), i després, en últim lloc, serà el torn dels advocats dels 34 imputats. El president del tribunal pot fer-ho quan vulgui. Fonts del PP consideren que la majoria dels lletrats rebutjaran prendre la paraula perquè no van sol·licitar aquesta declaració.

¿Quines preguntes haurà de respondre?

L’objecte és el finançament de les campanyes del 2003 a Majadahonda i Pozuelo de Alarcón. En aquest context, Rajoy té la intenció de contestar «a tot», segons fonts del PP. No obstant, al llarg del judici tant la fiscalia com les acusacions han tret als testimonis l’assumpte dels papers de Bárcenas, que es jutgen en una altra causa. Al cap de l’Executiu no només se li pot preguntar pels motius pels quals el PP va deixar de treballar amb ­Correa i per què no va denunciar les irregularitats, assumptes que sí que s’ajusten a aquesta causa. També se li pot preguntar pels sobres (el nom de Rajoy apareix 35 vegades als papers de l’extresorer), pel pagament en negre de les obres de la seu de Génova o pels famosos SMS en què el cap de l’Executiu animava Bárcenas un cop ja havia esclatat l’escàndol. El poder de frenar aquestes preguntes i centrar el tema el tindrà el president del tribunal, Ángel Hurtado, que va votar en contra que Rajoy comparegués.