EL DILEMA DEL SOCIALISME

Sánchez dona per guanyada la batalla amb Podem per l'hegemonia de l'esquerra

La direcció del PSOE considera que el vot de centre "vindrà per si mateix"

undefined39166571 madrid 04 07 2019 rueda de prensa de pedro s nchez en la sed170704191636

undefined39166571 madrid 04 07 2019 rueda de prensa de pedro s nchez en la sed170704191636

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez creu que el 21 de maig, a les primàries del PSOE, no solament es va dirimir qui havia de dirigir el timó del principal partit de l'oposició. Segons el secretari general, també es lliurava una batalla més àmplia, que ha marcat la política espanyola dels últims tres anys, un període que va coincidir amb la seva primera etapa al capdavant dels socialistes: quin partit, el seu o Podem, liderava l'esquerra. Amb la seva àmplia victòria a les eleccions internes davant Susana Díaz, l'horitzó ha quedat aclarit. El PSOE "ha guanyat" aquesta pugna, consideren en la direcció socialista. La prova, segons aquesta tesi, està en les últimes enquestes. Totes col·loquen el partit de Pablo Iglesias en una clara tercera posició.

Però això, continuen les mateixes fonts, no significa que ara, després d'haver protagonitzat una campanya basada en els atacs a l'abstenció davant el PP i la necessitat de “ressituar” els socialistes “a l'esquerra”, Sánchez hagi de girar l'eix. Al contrari. La cúpula del PSOE argumenta que la majoria de votants que ha perdut el partit els últims temps se n'han anat a l'abstenció o als morats, i que per tant han d'insistir que el “rumb” dels socialistes està a l'esquerra. “S'ha de reconstruir la casa des dels fonaments. El vot del centre és vot útil i vindrà sol”, sostenen els col·laboradors de Sánchez. 

ELS CANVIS AL TAULER

El retorn de Sánchez a la primera línia ha transformat el tauler de la política espanyola, considera l'entorn del líder socialista. Si Podem té “menys espai”, ja que no pot insistir que hi ha una “triple aliança” entre el PP, Ciutadans i el PSOE, al partit taronja li passa el contrari. Albert Rivera és, en teoria, el soci preferent de Mariano Rajoy, però mentre la gestora dirigida per Javier Fernández continuava amb vida, el president del Govern va bandejar el líder de Ciutadans en favor de la direcció interina dels socialistes, defensora d'arribar a pactes concrets amb l'Executiu. Ara el líder del PP, que governa en minoria, ja no pot permetre's aquesta actitud.

Notícies relacionades

Per això, assenyalen des de la direcció del PSOE, Rivera té “més marge de negociació”, “ha guanyat espai i pes”, un canvi que explica, per exemple, que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, accedís dilluns a estudiar una baixada d'impostos com la que reclamen els taronges. Sánchez, mentrestant, continua intentant arriba a acords a la seva esquerra i a la seva dreta, amb Podem i amb Ciutadans, sense descartar, to i que reconeix que de moment no és possible, una moció de censura a Rajoy recolzada per les formacions d'Iglesias i Rivera.

IGLESIAS RESPON

En plena etapa de distensió, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha optat per treure ferro a l'estratègia socialista: "No estem interessats en cap batalla o lliga de les esquerres, sinó a treballar amb el PSOE per construir una alternativa al PP".