Pablo Iglesias: "Espanya no és la monarquia"

El líder de Podem critica la visió d'un país que no reconeix les diferents nacions que l'integren

undefined39085609 gra006 madrid 28 06 2017  el secretario general de podemos  170628105453

undefined39085609 gra006 madrid 28 06 2017 el secretario general de podemos 170628105453 / Santi Donaire

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

A les portes de l'acte que commemora el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat la plurinacionalitat i ha advertit que Espanya “no és només l'Estat espanyol”, que “no és la monarquia” i que els que així ho creguin, no comprenen el seu país.

Iglesias ha llançat la seva reflexió en un esmorzar informatiu d'Europa Press a Madrid en què ha demanat abordar el conflicte territorial amb altura d'estadistes. “Qui identifica Espanya amb un estat associat a un significant com la monarquia no entén què és Espanya. I això s'ha de dir molt clarament. Espanya no és només l'estat espanyol, Espanya no és la monarquia”, ha assegurat. Segons ell, “és una realitat plurinacional complexa en la qual conviuen diferents nacions”. Iglesias ha fet públiques les seves reflexions poc abans de traslladar-se al Congrés dels Diputats, on aquest migdia els Reis assisteixen a l'acte commemoratiu de les eleccions del 1977 i ha demanat buscar fórmules democràtiques per gestionar la "realitat nacional".

El líder podemista ha defensat la plurinacionalitat i s'ha compromès a treballar a favor d'un referèndum pactat amb garanties perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir amb garanties. Preguntat per qui té la sobirania nacional ha respost: “el poble”. ¿El poble espanyol? “Sí”, ha respost.

Iglesias ha considerat “una barbaritat criminalitzar la mobilització de l'1 d'octubre”, però ha assenyalat que aquesta cita “no compleix les característiques per exercir el dret a decidir”.

EL PP COM A "AMENAÇA"

El podemista ha carregat en el seu discurs llargament contra la corrupció i ha assegurat que “la presència del PP en les institucions és una amenaça", una conclusió que, al·lega, resulta “òbvia per a qualsevol persona que pensi”.

Notícies relacionades

Amb l'ànim d'expulsar el PP del Govern, revertir les retallades socials i buscar un nou encaix per a Catalunya, Iglesias proposa una aliança "més àmplia" per l'esquerra, idea que ja va traslladar aquest dimarts al líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui es va reunir al Parlament.

En aquest “bloc històric” vol amalgamar Podem, PSOE i les forces independentistes, que defensa en contra de la “criminalització”. Escoltant-lo, hi havia els portaveus al Congrés d'ERC, Joan Tardà, PEDECat, Carles Campuzano.