El Constitucional anul·la la denominació de la Conselleria d'Exteriors

El tribunal estima parcialment el conflicte presentat pel Govern de Rajoy

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el conflicte de competència presentat pel Govern contra els decrets de la Generalitat que van crear la Conselleria d'Afers Exteriors, dirigida per Raül Romeva.

De moment l'alt tribunal, que va començar a deliberar la impugnació en la seva sessió plenària d'aquest dimarts, només ha notificat la decisió, però no la sentència en la seva integritat. La denominació d'Afers Exteriors coincideix amb la del ministeri corresponent, per la qual cosa s'entén que envaeix competències de l'Estat, ja que pot causar confusió en les relacions amb altres països.

Notícies relacionades

La sentència segueix la línia marcada per la seva resolució del 22 de desembre passat, quan va estimar parcialment el recurs d'inconstitucionalitat del Govern central contra la llei del Parlament d'acció exterior i de relacions amb la UE. En aquesta llei es reconeixia l'activitat que poden desenvolupar les comunitats autònomes en aquest àmbit, sempre que respectin la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals que estableix la Constitució.

Avalava diversos dels preceptes impugnats, mentre s'interpretin en el sentit previst en la carta magna, i anul·lava els que entenia que atribuïen a Catalunya competències reservades en exclusiva a l'Estat, com l'establiment de relacions “bilaterals” amb altres països o l'anomenada “diplomàcia pública” de la Generalitat. En aquests s'emmarcaven la creació de consolats i el reconeixement de l'autodeterminació d'altres països.