REIVINDICACIÓ HISTÒRICA

El PNB negocia amb el PP acostar els presos d'ETA a 250 quilòmetres d'Euskadi com a màxim

Una de les condicions prèvies és que els reclusos de la banda acceptin la llei penitenciària, segons desvela la cadena SER

zentauroepp24678781 gra188 bilbao 11 1 2014  participante en la manifestaci n si170529092319

zentauroepp24678781 gra188 bilbao 11 1 2014 participante en la manifestaci n si170529092319 / LUIS TEJIDO

1
Es llegeix en minuts

Una de les reivindicacions històriques d'Euskadi, l'acostament dels presos d'ETA, podria estar a punt de fer-se realitat, segons la informació que ha revelat aquest dilluns la cadena SER. Si bé el replegament dels reclusos no seria exclusivament en centres penitenciaris del País Basc, l'acord que negocien el Govern central i l'Executiu de Vitòria preveu que siguin traslladats a presons que com a màxim estiguin a 250 quilòmetres d'Euskadi.

Fonts del PP i el PNB han explicat a l'emissora que les negociacions, que són al més alt nivell, no són conseqüència del suport dels segons als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017, sinó que respondrien a la decisió de la banda d'entregar tot el seu arsenal. A més, per acceptar l'acostament, l'Executiu de Mariano Rajoy exigeix que els reclusos etarres acceptin primer la llei penitenciària vigent i s'avinguin a sol·licitar beneficis individuals, cosa que històricament ETA prohibia. A finals del 2016, la direcció del col·lectiu de presos (EPPK, en les seves sigles en eusquera) va proposar precisament aquesta possibilitat per "buidar les presons", encara que va posar com a límit "el penediment i la delació".

El document que s'està negociant conté una llista de 10 centres penitenciaris on s'ubicaria els presos ingressats principalment en presons d'Andalusia i Madrid, entre les quals hi hauria les de Zuera i Duera (a Saragossa), Burgos, Sòria, Terol, Lleó i Astúries.

DIFERENTS FASES

Notícies relacionades

Encara que no hi ha una data concreta per començar a aplicar l'acord, les fonts consultades per la SER consideren que es podria començar a executar en un temps no superior a un any i es portaria a terme en diferents fases. També s'hi inclouria el trasllat d'una vintena de presos malalts en un període de temps més curt, i aquells més greus podrien fins i tot ser ingressats en centres del País Basc.

La tercera fase del pla suposaria que la totalitat dels 254 reclusos d'ETA acabessin a les presons de Zaballa (Àlaba) i Pamplona, encara que abans el Govern central hauria de transferir la competència penitenciària a l'Executiu basc, com ja passa a Catalunya.