El Govern demana al PSOE que "clarifiqui" la seva posició sobre la "plurinacionalitat"

Méndez de Vigo no dubta que els socialistes rebutgen el referèndum però els reclama "claredat"

El portaveu qualifica de "protocol·lari" que Rajoy truqui a Sánchez però li demana una "relació fluida" amb el PP

dcaminal38619231 madrid 26 05 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170526131455

dcaminal38619231 madrid 26 05 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170526131455 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va demanar aquest divendres “claredat” al PSOE després de l'aposta del seu secretari general, Pedro Sánchez, per reconèixer la plurinacionalitat d'Espanyaplurinacionalitat.

El també ministre d'Educació va admetre que no hi ha dubtes que els socialistes es tornaran a alinear amb l'Executiu en el rebuig a la celebració del referèndum, però no va perdre l'oportunitat, després del Consell de Ministres, de recordar que un partit que ha governat i va ser partícip de la Constitució ha de "clarificar la seva posició" de cara al seu pròxim congrés. Sánchez, per cert, es va reunir amb el seu grup parlamentari i va demanar al portaveu dimitit, Antonio Hernando, que continuï en la direcció fins al conclave. Al mateix temps, es va conèixer que el president de la gestora socialista, Javier Fernández, no repetirà com a candidat a Astúries.

EL SOSTRE DE DESPESA

Malgrat els transcendents canvis al PSOE, Mariano Rajoy segueix sense trucar al guanyador de les primàries (o almenys no s'ha comunicat). Tot i això, Méndez de Vigo el va invitar a mantenir una "relació fluida" amb el PP "per l'interès d'Espanya" i perquè continuï la "via del creixement integrador". El portaveu governamental va treure importància al fet que el president encara no hagi telefonat a Sánchez i va considerar que aquest gest és un mer “protocol” davant la “substància” que pot suposar arribar a grans acords d'Estat.

Quan l'Executiu té gairebé assegurada l'aprovació dels Pressupostos del 2017 gràcies a un acord amb Nova Canàries, al juny toca negociar el sostre de despesa dels comptes del 2018, que l'última vegada va tirar endavant amb el suport del PSOE. Després, entrat l'estiu, és previsible que s'incrementi el xoc amb la Generalitat i més si Junts pel Sí habilita agost al Parlament per encarar la recta final del referèndum. En resposta a aquest moviment, l'Executiu avisa que estarà actiu per respondre davant qualsevol desafiament.

LES COMPARACIONS

Notícies relacionades

Méndez de Vigo va insistir aquest divendres a convidar Carles Puigdemont a fer marxa enrere i acceptar la invitació per defensar el seu full de ruta al Congrés. Així mateix, va destacar el sorprenent contrast entre l'Executiu, que “ofereix diàleg amb llum i taquígrafs”, amb el comportament del Govern català, que en la seva opinió amaga la llei de transitorietat “en un calaix” malgrat que contempla una declaració unilateral d'independència.  

Per últim, es va congratular que “sectors representatius de la societat catalana” s'alineïn amb el Govern, en referència a la petició del president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, al president que accepti portar la seva proposta a les Corts.