Iglesias creu que Rajoy "és capaç" d'utilitzar la força per impedir el referèndum

El líder de Podem torna a reclamar a Rajoy que permeti la celebració del referèndum en atenció a la "demanda majoritària" de la societat catalana

undefined38500190 madrid 19 05 2017 politica pablo iglesias  secretario genera170520095029

undefined38500190 madrid 19 05 2017 politica pablo iglesias secretario genera170520095029 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha considerat aquest divendres que el Govern de Mariano Rajoy és capaç "de qualsevol cosa", fins i tot l'ús de la força, per impedir un referèndum d'independència a Catalunya. "No seria la primera vegada", ha manifestat en declaracions a RAC-1, abans de destacar que "seria completament contraproduent".

Iglesias ha insistit que l'Executiu del PP ha de tenir "altura d'estat" i acceptar la celebració d'una consulta d'autodeterminació, en atenció a la "demanda majoritària" dels ciutadans de Catalunya, així com "buscar encaixos que expressin la realitat plurinacional" d'Espanya. En aquest punt, el líder del partit morat ha recordat que la qüestió de la plurinacionalitat sempre ha estat a sobre la taula en els períodes democràtics que ha viscut Espanya des de la Primera República.

Sobre la decisió del líder de Podem, Albano Dante Fachin, de recolzar un referèndum unilateral com un "acte de mobilització", Iglesias s'ha mostrat més partidari d'una consulta legal i reconeguda internacionalment, però ha assegurat que "la mobilització política és sempre legítima".

Finalment, sobre el procés, s'ha mostrat partidari, i així l'hi va comunicar en persona dilluns passat, que el president Carles Puigdemont vagi al Congrés a plantejar la seva proposta. "Seria un avanç que pogués pujar a la tribuna a debatre sobre el futur de Catalunya", ha afegit, al mateix temps que ha recalcat que un terç dels diputats de la Cambra són favorables al dret a decidir.

LA MOCIÓ DE CENSURA

D'altra banda, el secretari general de Podem ha reclamat al reelegit líder del PSOE, Pedro Sánchez, que passi "de les paraules als fets" i s'avingui a impulsar la construcció d'una majoria alternativa al PP. "Si el PSOE es compromet a presentar al juny una moció alternativa, estem disposats a retirar la nostra moció i fins i tot a votar el candidat socialista. Però si ells segueixen marejant la perdiu, nosaltres tenim una responsabilitat amb el nostre país i no podem permetre la normalització de la parasitació de les institucions que està portant a terme el PP", ha manifestat.

Notícies relacionades

I ha llançat un avís a navegants: "Els calendaris en política no estan condicionats per les agendes internes dels partits", en clara resposta a la petició de Compromís que ajorni la moció de censura fins després de l'estiu, per poder pactar amb el PSOE una vegada que aquest s'hagi recompost al congrés previst per a mitjans de juny.

Així mateix, s'ha mostrat "optimista" sobre el suport del PDeCat, partit que s'ha obert a votar la moció de censura si s'inclouen les seves propostes.