EL REPTE NDEPENDENTISTA

Rajoy: "Ningú liquidarà de manera unilateral la sobirania nacional"

Cop de porta del president a Puigdemont, assegurant que no permetrà que es repeteixi un 9-N ni tampoc que s'aprovi la llei de desconnexió

El president català adverteix que el no del líder del PP no servirà per encarrilar el conflicte i insisteix en la via del pacte

El president Rajoy adverteix a la Generalitat que el seu Govern no permetrà mai la realització d’un referèndum contra la Constitució. / EMMANUEL DUNAND-AFP / ATLAS VÍDEO

El president Rajoy adverteix a la Generalitat que el seu Govern no permetrà mai la realització d’un referèndum contra la Constitució.
rajoyafp

/

4
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / AGUSTÍ SALA / BRUSSEL·LES / SITGES

«Ningú liquidarà de manera unilateral la Constitució, la unitat nacional i la sobirania nacional». Així de contundentment es va expressar Mariano Rajoy a l’arribar a la cimera informal de l’OTAN d’ahir a Brussel·les. El president del Govern central va posar paraules a la carta de resposta a la proposta del president Carles Puigdemont de negociar el referèndum d’independència.

El cap de l’Executiu central va insistir que no deixarà que es repeteixi una votació com la del 9-N ni tampoc que s’aprovi la llei de desconnexió al Parlament de Catalunya. «Mal president seria si ho permetés. Tingui l’absoluta i total certesa que no ho permetré. Espero que una mica de sentit comú arribi a alguns llocs d’on mai hauria d’haver d’haver sortit», va declarar a la premsa. Després del cop de porta, Puigdemont, mesurat, va afirmar que això no serveix per encarrilar les diferències.

El líder del PP no va voler donar pistes de com s’assegurarà que la Generalitat no pugui col·locar urnes i organitzar una consulta. En aquest sentit, va evitar respondre a la pregunta concreta de si aplicarà l’article 155 de la Constitució. «Jo no avançaré esdeveniments ni vull anunciar problemes que a ningú li agraden», va respondre abans de remarcar que els espanyols poden donar per fet que no es repetirà l’escenificació d’una votació sobre la independència. 

RESPOSTA

L’última cosa que va fer Rajoy abans de sortir de Madrid en el seu avió va ser enviar una carta de resposta a Carles Puigdemont, en què argumentava el seu no rotund a les pretensions independentistes. Rajoy li reitera els arguments que, de forma pública i privada, ja ha traslladat al màxim representant de la Generalitat sobre els motius que li impedeixen «vulnerar la Constitució» per permetre una consulta. «El diàleg que vol oferir no lliga amb l’amenaça d’una declaració unilateral d’independència», assenyala, en relació amb el que preveu un text sobre l’anomenada llei de transitorietat jurídica de Catalunya.

La missiva comença «Estimat President» i Rajoy hi manifesta la seva voluntat «de dialogar i arribar a acords» amb la Generalitat però amb el límit del respecte a la sobirania nacional i a l’Estat de dret. I subratlla que ja li ha manifestat que com a president del Govern ha de «defensar l’ordre constitucional». «A ningú se li oculta que la seva proposta política consisteix a pactar la manera de vulnerar el nucli essencial de la Constitució espanyola», afegeix.

Així mateix, li recorda la invitació perquè defensi la seva proposta al Congrés dels Diputats, «ja que és aquí on s’han de debatre les aspiracions que el nostre pluralisme polític empara». «Per tot això –continua el president– considero inexcusable tornar-li a reiterar no només la impossibilitat de prendre part en allò que proposa, sinó també la impossibilitat que el seu Govern plantegi una amenaça tan greu a la convivència i a l’ordre constitucional».

I, per últim, Rajoy fa una última crida a la reflexió: «El convido a recuperar els plantejaments que, lluny de generar diferències i frustració, s’ajustin al marc comú de convivència i responguin a les necessitats reals dels catalans, i des d’aquesta opció, aconseguim trobar espais d’acord en benefici de tots», acaba la missiva, informa Patricia Martín.

EL CONFLICTE

Després de conèixer-se la resposta sense ambigüitats de Rajoy, el president Carles Puigdemont va assegurar que no era la que esperaven ni servirà per poder encarrilar el conflicte entre Catalunya i Espanya. El cap de l’Executiu català ho va dir durant la seva intervenció en la inauguració de la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia a Sitges. «Podem anar al Congrés, sí, però abans hi ha d’haver un acord previ entre els dos governs», va sentenciar davant la reclamació de Rajoy i també del president del Cercle, Juan José Brugera, que vagi al Congrés dels Diputats per explicar el punt de vista sobiranista. En tot cas, Puigdemont va defensar que «si s’ha de dialogar políticament, s’han de fer les coses de manera diferent de com s’han fet fins ara».

«El problema de veritat no és que el Congrés dels Diputats conegui el que passa a Catalunya, perquè s’ha debatut moltes vegades; la qüestió és si tenim o no el dret de votar sobre el nostre futur, sobre l’autodeterminació. Si és així, ens hem de posar d’acord per eliminar els obstacles que hi ha per fer-ho. Si no estem d’acord que els catalans tenim aquest dret, no és raonable pensar que el Congrés aixecarà el seu veto», va insistir.

Notícies relacionades

«Tenim clar que sense diàleg ni pacte no es pot arribar a polítiques que vagin en interès de la majoria de la gent. El que no sabem és quina proposta té l’Estat per a Catalunya. Nosaltres ja ho hem fet i la resposta la coneixen tots», va explicar.

SÁNCHEZ

Amb qui Rajoy tampoc vol parlar és amb el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui no ha tingut encara «la possibilitat» de telefonar. El president del Govern central espera que el nou secretari general el recolzi davant el desafiament independentista i estigui «on està el sentit comú i la majoria dels espanyols: en la defensa de la unitat nacional, la sobirania i les lleis i la Constitució espanyola».