Montoro, a l'oposició: "Alguns pretenen una borratxera de despesa pública"

El ministre d'Hisenda defensa el projecte de Pressupostos de l'Estat al Congrés

L'Executiu té pràcticament assegurada l'aprovació, després d'arribar a un acord amb el PNB sobre la quota

Montoro: Hem sortit de la borratxera de la despesa pública i ja volen anar de copes per celebrar-ho. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / PILAR SANTOS / MADRID

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha defensat el projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2017 amb l'argument que són “els millors possibles per a Espanya”. Segons el ministre, aquest projecte de llei no portarà la societat espanyola “al setè cel”, però tampoc “desfermaran les set plagues” i, en definitiva, “són els millors possibles”.

Montoro ha lamentat que el rebuig que desperten aquests comptes en determinats grups parlamentaris obeeix més a raons polítiques que a raons econòmiques. “Som conscients que el Govern no se la juga amb aquests Pressupostos”, ha dit el ministre. Segons la seva opinió, l'aprovació d'aquests comptes “té a veure amb el prestigi del país i amb la imatge d'estabilitat al principi d'una legislatura que ha sigut difícil de donar a llum”. El ministre ha demanat prudència als que defensen que "ha arribat el moment de gastar més". "Alguns pretenen una borratxera de despesa pública", s'ha queixat. En aquest context, Montoro ha denunciat que algunes comunitats reclamin "més inversions". "Ens haurien de dir d'on volen que retallem la despesa social. ¿O és que no es paguen les pensions en aquests territoris?", ha preguntat. 

Montoro diu que la política econòmica  "no pot fer batzegades que facin perdre el nord, que és l'ocupació"

L'estratègia principal de preservar la despesa social (és a dir, diners per pagar principalment a pensionistes i aturats) explica el fet que no s'hagin augmentat altres partides lligades a la inversió o al funcionament de les administracions públiques. Segons el ministre, "la política pressupostària s'ha de conduir amb el fre a prop" i "encara no és el moment d'accelerar determinades despeses", a més "quan ho fem s'ha de fer amb cautela", ha afegit. "Hem fet el que havíem de fer: preservar la despesa social, no reduir-la", ha resumit. En el seu discurs, el ministre ha defensat que la política pressupostària ha de "mantenir el rumb" i no ha de fer "batzegades que facin perdre el nord, que és l'ocupació".

SET ESMENES A LA TOTALITAT

Avui i demà es debatran al Congrés dels Diputats les set esmenes a la totalitat que han presentat els grups del PSOEUnits Podem,Units Podem ERC, el PDECatCompromísNova Canàries i EH-Bildu. Pels set partits que han demanat la devolució dels Pressupostos, les esmenes a la totalitat es justifiquen per entendre que els comptes públics defensats per Montoro són antisocials, consoliden la pèrdua de poder adquisitiu de funcionaris i pensionistes i asfixien les comunitats autònomes.

El PP necessita sumar 175 vots (la meitat dels diputats que integren la Cambra) per assegurar-se que cap d'aquestes set esmenes aconsegueix la meitat més un dels suports (serien necessaris 176 vots) i que, per tant, cap d'elles tira endavant ni tan sols amb el suport dels que han presentat les altres.

ORTUZAR, AL CONGRÉS

Per sumar aquests 175 vots, el PP (134 diputats) ha aconseguit acords amb Ciutadans (32), UPN (2), Fòrum (1) i Coalició Canària (1). Amb tot, els cinc vots del PNB són imprescindibles per arribar a aquests 175 vots necessaris per tombar les esmenes de totalitat que es debaten aquest dimecres i aquest dijous al Congrés. L'acord amb els nacionalistes bascos està encarrilat, després d'haver pactat l'actualització de la quota. El líder de la formació 'jeltzale', Andoni Ortuzar, és aquest dimecres a Madrid, a l'espera de donar per tancat l'acord, segons fonts del grup parlamentari basc. Montoro ha acabat el seu discurs agraint a aquests grups el seu suport. 

Notícies relacionades

Una altra qüestió serà quan es votarà el text del projecte de llei pròpiament (no les esmenes de totalitat). Aquest moment es produirà quan al ple se sotmeti a votació el projecte del Govern després d'haver passat pel tràmit del seu debat a la Comissió de Pressupostos on es podran incorporar esmenes parcials. Per superar aquest tràmit, no n'hi haurà prou amb empatar a 175 vots, sinó que el dictamen de la Comissió necessitarà almenys un vot més que l'oposició (176 com a mínim) per superar el tràmit al ple del Congrés i passar al Senat.

Per aconseguir aquests 176 vots, el PP espera aconseguir el suport de l'únic diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, Pedro Quevedo que, almenys per ara, ha demanat la devolució del text presentat pel Govern. Entre les dificultats per captar el suport del diputat de Nova Canàries s'ha de tenir en compte que va concórrer a les eleccions generals en aliança amb el Partit Socialista.