ELS PRESSUPOSTOS DEL 2017

Rajoy accepta rebaixar la quota basca en més de 500 milions

El Govern central pagarà a Euskadi 1.400 milions per endarreriments des del 2007

La comunitat abonarà a l'Estat 956 milions per les competències no transferides

Rajoy es declara satisfet a l’obtenir el suport dels nacionalistes bascos per als seus comptes. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Els governs central i basc han segellat aquest dimecres l'acord que permetrà al PNB beneir els Pressupostos del 2017. Un pacte que resol les discrepàncies al voltant del càlcul de la quota entre els anys 2007 i 2016, pel qual Madrid tornarà a Euskadi 1.400 milions d'euros i pel qual els bascos aportaran 540 milions menys que l'any passat a la Hisenda estatal.

La quota provisional per al 2017 s'ha establert en 956 milions, que serà la base sobre la qual es calcularan les aportacions dels pròxims cinc anys. Com va anunciar dimarts el portaveu del Govern autonòmic, Josu Erkoreka, el pacte permetrà  "15 anys de pau fiscal". I en paral·lel, possibilita a Mariano Rajoy comptar amb els cinc vots del PNB que necessita el Congrés per evitar que prosperin les esmenes a la totalitat presentades per PSOE, Units Podem, ERC, PDEcat, Compromís, Nova Canàries i EH-Bildu.

El pacte, firmat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el conseller basc d'Hisenda, Pedro Azpiazu, ha tancat "10 anys d'incertesa financera" entre els dos governs, com ha explicat Azpiazu. Aquest període ha estat a més esquitxat de diferents enfrontaments, inclosos recursos davant el Tribunal Constitucional contra lleis i actuacions de les institucions basques.

L'APORTACIÓ BASCA

Notícies relacionades

A més, les dues parts han fixat una quota provisional per al 2017 de 1.300 milions d'euros, que després de descomptar els 344 milions de polítiques actives d'ocupació, es quedarà en 956 milions. Aquesta és la quantitat a pagar aquest any per Euskadi a l'Estat en concepte de competències no transferides, com Defensa, Afers Estrangers i infraestructures com a ports i aeroports.

El text acordat entre els dos governs serà aprovat en una Comissió Mixta del Concert Econòmic a celebrar en la segona quinzena de maig.