Junqueras anuncia que "d'aquí un parell de mesos" la Generalitat posarà data al referèndum

El vicepresident insisteix que s'ha de respectar la feina del Pacte Nacional pel Referèndum

Critica la providència del TC i assegura que el que fa és suspendre "una intenció, una cosa que el Govern no vol que passi"

En declaracions a RAC-1, ha assegurat que la pregunta s’assemblarà a la que proposen els anticapitalistes. / ACN/LAURA FÍGULS

1
Es llegeix en minuts

El vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, no ha fet cas aquest dimecres a les crides de la CUP (que ahir va iniciar una campanya) a fixar la data i la pregunta del referèndum "ja". En declaracions a RAC-1, ha assegurat que la pregunta probablement s'assemblarà a la que proposen els anticapitalistes ('Vol que Catalunya esdevingui una república independent?'), però ha considerat que la data no es podrà fixar fins al mes de juny per "respecte" a la feina del Pacte Nacional pel Referèndum.

"El Pacte Nacional pel Referèndum està treballant en la via per a un referèndum acordat, està recollint suports per a aquesta via i ens diuen que necessiten temps per fer aquesta feina. Ens diuen que si nosaltres convoquem el referèndum perjudiquem la seva feina", ha afirmat abans de subratllar que aquests treballs s'acabaran "en un parell de mesos". "A partir d'aquest moment, quan hagin culminat la feina, serà un bon moment per posar la data", ha afegit.

D'altra banda, Junqueras ha criticat la providència del Tribunal Constitucional que suspèn les partides destinades al referèndum dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 i ha considerat que el que fa el TC és "suspendre una intenció, una cosa que el Govern no vol que es faci d'una determinada manera". Segons ell, "enlloc diu que els referèndums siguin il·legals o no es puguin fer".

"És una sentència clarament política i polititzada", ha insistit, al mateix temps que ha reiterat el "compromís" de la Generalitat amb el referèndum, i ha assegurat que el Govern català "no té por" de les possibles mesures que apliqui l'Executiu central.

"NO COMPLEIXEN MAI"

Notícies relacionades

Sobre els Pressupostos Generals de l'Estat, que rebaixen en 2,7% la inversió a Catalunya, Junqueras ha considerat que són una demostració que el Govern espanyol "no compleix mai".

La dada dels Pressupostos s'ha conegut una setmana després que el president Mariano Rajoy prometés 4.200 milions d'euros en infraestructures fins al 2020. "Aquestes coses haurien d'ajudar a resoldre dubtes sobre la independència", ha tancat el republicà.