Puigdemont retreu amb duresa a Rajoy l'incompliment de les seves promeses

El PP acusa el president d'intentar "fer volar la democràcia i la llibertat"

La CUP exigeix de nou fixar ja la data i la pregunta de la consulta sense pacte amb l'Estat

jgblanco37937259 ple parlament  foto ferran sendra170405104248

jgblanco37937259 ple parlament foto ferran sendra170405104248 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sortit en tromba a criticar l'incompliment de les promeses d'inversió a Catalunya que va fer la setmana passada el president del Govern, Mariano Rajoy i que el projecte de pressupostos de l'Estat no avala.

En una resposta al líder del PPC Xavier Garcia Albiol (que li ha retret estar dividint els catalans amb la seva intenció de portar a terme el referèndum amb o sense aval de l'Estat), Puigdemont ha sigut contundent: "Qui incompleix reiteradament és el seu Govern, és més, el seu president, que incompleix les seves pròpies promeses que no aguanten ni una setmana, va prometre una pluja de què, de milions, i hem trobat una riuada que s'ha emportat les promeses, les portades de diaris i totes les operacions diàleg".

CONFRONTACIÓ, VICTIMISME I ELECCIONS

Per la seva part, el líder del PPC, García Albiol ha acusat Puigdemont d'"intent de fer volar la democràcia i la llibertat a Catalunya” i ha advertit al president que si persisteix en la seva intenció de fer el referèndum malgrat les advertències del Tribunal Constitucional, acabarà com Artur Mas o Francesc Homs: "Amb aquesta actitud de buscar la confrontació amb l'Estat i les institucions està jugant amb foc, posa en risc la convivència a Catalunya", ha afirmat, i ha afegit que si persisteix en la seva actitud "acabaran com el senyor Mas i el senyor Homs, davant la justícia inhabilitats per una actitud irresponsable". També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas ha criticat l'actitud del Govern, que ha qualificat de "victimista" i de desobeir a propòsit els avisos dels lletrats del Parlament i del Consell de Garanties Estatutàries. "En lloc d'avergonyir-se s'estan instal·lant en el victimisme", ha dit. "Ho fan a posta per alimentar el victimisme perquè no tenen un projecte realista per a Catalunya ni tenen ganes de treballar". Tant Albiol com Arrimadas han demanat la convocatòria d'eleccions autonòmiques.

"Segons el TC ni això podem fer perquè ha suspès fins i tot la partida de convocatòries electorals", ha contestat Puigdemont. El president ha mantingut, en les seves diverses intervencions, la seva intenció de mantenir el rumb cap al referèndum, si bé ha demanat a la CUP un marge de temps per definir la data i la pregunta -com li ha reclamat la cupaire Anna Gabriel- i esgotar abans les opcions d'un referèndum acordat.

EL PAPER DE MAS I LES LLISTES DE PERIODISTES

Per la seva part, el representant de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha reclamat a Puigdemont que el Govern es personi com a acusació en el 'cas Palau' si hi ha condemna final respecte als acusats. Però sobretot, en referència indirecta a l'expresident Mas, que no el "recicli". "No vulgui reciclar el que no és reciclable, difícilment un projecte nou es pot construir arrossegant determinades motxilles i les urnes no amnistien el saqueig del bé comú; actuï per recuperar els interessos del Palau, defensar la seva dignitat com a institució i intentar revertir la decisió [no personar-se] d'una actuació com a acusació que va prendre el Govern dels millors”.

Notícies relacionades

Davant d'això, Puigdemont ha defensat el paper d'Artur Mas i ha aprofitat per criticar la iniciativa de CSQP de reprovar el nou director de TV-3 Vicent Sanchis per la seva posició partidista. "Es reprovarà un director d'un mitjà de comunicació només pel que pensa, no per la seva trajectòria professional, vostès estan fent llistes de periodistes en funció de la seva ideologia”. Joan Coscubiela, de CSQP ha intentat sense èxit obtenir un torn de rèplica per retreure-li a Puigdemont la seva referència a la llista de periodistes.

La intervenció de la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, en canvi, s'ha centrat de nou en la necessitat de fixar ja la data i pregunta del referèndum. Davant d'això, Puigdemont ha insistit: "Hi ha un treball que no abandonarem, que és negar que sigui possible un referèndum acordat, és possible, una altra cosa és que hi hagi voluntat política; és possible, és el millor dels escenaris, l'enquesta del CEO i de la cadena SER indiquen que hi ha una immensa majoria que vol que hi hagi un referèndum i que sigui acordat". Al mateix temps ha mantingut la fermesa en la seva intenció de convocar el referèndum malgrat els avisos del TC: "Catalunya no renunciarà mai al dret a l'autodeterminació, no hi renunciarem, la manera de no renunciar a això és exercir-lo, votant, de la forma més acordada possible".