Elena considera que el referèndum és "possible legalment" tot i el dictamen del Consell de Garanties

Reivindica que el manifest del Pacte pel Referèndum ja ronda les 100.000 adhesions

2
Es llegeix en minuts

El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i exdiputat del Parlament pel PSC Joan Ignasi Elena ha defensat que és "possible legalment" celebrar una votació d'aquestes característiques a Catalunya.

Ho ha dit en una entrevista d'Europa Press després que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries consideri inconstitucional la disposició dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 que contempla el referèndum.

Elena ha dit que el Pacte no pot entrar en "conjuntures polítiques" com les decisions del Consell, però insisteix que el referèndum és possible en la legalitat actual i que hi ha constitucionalistes que així ho acrediten. "Jo em situo al marge de la conjuntura diària. El que sí que afirmo és que és possible legalment celebrar el referèndum a Catalunya sobre el seu futur polític", argumenta Elena, que demana que hi hagi un diàleg entre el Govern central i el català.

El Pacte pel Referèndum es va fundar el 23 de desembre com a plataforma de suport a una consulta sobre el futur polític de Catalunya i Elena lidera el comitè executiu que s'encarrega de coordinar els seus treballs.

Assegura que el sentit de crear aquest Pacte es manté intacte tot i el dictamen del Consell: "No l'afecta. El Pacte no parla de pressupostos ni de legislació concreta, ni de Consell de Garanties ni del que ocupa o preocupa els representants públics".

EINA "CÍVICA"

Sosté que és una eina "cívica" i que la seva funció és buscar adhesions al referèndum i demanar que hi hagi una negociació política sobre aquesta qüestió entre l'Executiu central i la Generalitat. Elena reivindica "la pluralitat" del Pacte i recorda que en formen part partits i entitats de tendències molt diferents -inclou des de patronals a sindicats i des del PDECat a la CUP, entre altres- que els uneix la defensa del referèndum català: "No és cosa d'uns quants".

L'exdiputat, que va militar al PSC fins que va trencar amb el partit el 2014 per no defensar el dret a decidir, ha explicat que el manifest en defensa del referèndum que va impulsar el Pacte ja ronda les 100.000 firmes, cosa que expressa "la seva força i transversalitat".

INICIATIVA DE PUIGDEMONT

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va proposar la setmana passada portar les firmes del Pacte davant el Govern central en un últim intent de pactar un referèndum que el president de l'Executiu, Mariano Rajoy, rebutja totalment.

Notícies relacionades

El coordinador explica que no li va saber greu que el president català advoqués per això, però insisteix que correspon al Pacte -que s'ha reunit dues vegades i preveu fer-ho pròximament- decidir què es fa amb aquestes adhesions: "No hi dono més transcendència".

El Pacte defensa un referèndum amb garanties negociat entre governs i no es pronuncia sobre la via unilateral, ja que divideix els seus membres, i Elena defensa: "Ens concentrem en allò que ens uneix".