Homs davant el Suprem: "No es pot suspendre el que ja està suspès"

El president del tribunal l'anima a respondre perquè "la Sala desitja sentir les seves explicacions"

El diputat es remet a la seva denúncia contra Rajoy per contestar que tornaria a fer-ho

El jutge Marchena a Homs: Això no és casa seva, això és el Tribunal Suprem. / AGUSTÍN CATALÁN / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha assegurat aquest dilluns davant la Sala Segona del Tribunal Suprem que "la consulta no es podia suspendre perquè no es pot suspendre allò que no es fa". "Ja vam dir que la consulta estava suspesa i que fèiem una altra cosa, un procés participatiu", ha assegurat a preguntes del fiscal de l'alt tribunal Jaime Moreno.

Després d'un petit enfrontament amb el representant del ministeri públic que ha portat el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, a recordar al que era conseller de Presidència català el novembre del 2014 que estava al "Suprem i no a casa seva".

El comentari s'ha produït després que Homs digués que a casa seva li havien ensenyat a no parlar fins que no acabés l'altre. En qualsevol cas, el president ha deixar constància que digués tot el que considerés oportú perquè li garantia que "tota la Sala està desitjant escoltar les seves explicacions".

Una vegada aclarides les condicions de l'enfrontament verbal, en paraules del mateix Homs, l'interrogatori fiscal s'ha precipitat cap a la validesa del contingut de la providència del Tribunal Constitucional que va suspendre el referèndum convocat en un primer moment i el recurs amb què el Govern català va intentar aclarir-la. 

El fiscal ha fet girar les seves preguntes entorn a si aquest recurs dirigit al Constitucional demostrava que el Govern català sabia que amb la consulta que finalment es va fer amb voluntaris s'estava incomplint la suspensió acordada per l'alt tribunal. Per la seva part, Homs ha assegurat que tenia "l'encàrrec" del llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i del Govern per "ajustar-se a la legalitat", i a sostenir que si la providència del TC hagués sigut més concreta o el TC hagués resolt la seva impugnació, s'hauria evitat el seu judici i el celebrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

INCONCRECIÓ DEL TC

Segons Homs, la providència del Constitucional "manava tant que no manava res" i es produïa en un conflicte de competències en què el Govern central hauria d'haver optat per un incident d'execució de sentència. A més, ha ressaltat que l'alt tribunal havia decidit ser "neutre" i no havia inclòs la petició de l'Advocacia de l'Estat en el sentit que es formalitzés l'advertència en què es podia incórrer en cas d'incompliment.

L'acusat ha assenyalat que "estaven en joc drets de llibertat d'expressió, de participació política, amb una providència inconcreta del TC, que no és una sentència judicial", i "el Govern català ha de prendre decisions amb la Constitució, l'Estatut i les resolucions del Parlament". "No va ser fàcil, l'hi admeto", ha afegit.

Notícies relacionades

"Vaig informar que no havíem comès cap irregularitat i menys davant un tipus penal, com el que ens trobem", ha assenyalat Homs, que ha apuntat en diverses ocasions, que si el Constitucional hagués aclarit la providència com li va demanar la Generalitat no s'hauria arribat a aquest judici i al celebrat el dia 6 contra Mas, i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

El fiscal ha conclòs el seu interrogatori preguntant a Homs si tornaria a fer el que va fer. La resposta del diputat ha sigut un bon exemple de com ha transcorregut el seu interrogatori. Ha respost un "absolutament", per afegir a continuació que el mateix fiscal "li havia aportat llum" al rebutjar la querella que ell mateix va interposar contra Mariano Rajoy, rebutjada amb l'argument que si no es fa res no es desobeeix el Constitucional incomplint les seves resolucions.