Referèndum: suport del 71,9% a Catalunya i rebuig del 61,5% a la resta d'Espanya

L'Estat federal és la solució que obté més suport però genera divisió al conjunt de l'Estat

w-pol-gesopconflictocat

w-pol-gesopconflictocat

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El sondeig del GESOP per a EL PERIÓDICO constata que Catalunya i la resta d’Espanya contemplen respostes diferents respecte la manera de com donar una sortida a l’anomenat problema català. Dues dades il·lustren aquesta divergència: mentre que set de cada deu catalans creuen que el referèndum d’independència seria una possible solució al conflicte, sis de cada deu dels consultats a la resta d’Espanya hi estan en contra.

De les tres opcions plantejades per l’enquesta, la d’una reforma constitucional per convertir Espanya en un Estat federal és la que més adhesions desperta en el conjunt de l’Estat, però genera divisió, perquè el 44% dels consultats la veuen una opció positiva davant el 42% que no comparteixen aquesta mirada. Respecte a la solució federal, a més  més, els entrevistats pertanyents a comunitats autònomes de tant de pes com Andalusia, Madrid i les dues Castelles (Castella i Lleó i Castella-la Manxa) també estan majoritàriament en desacord amb aquesta via. Com tampoc recolzarien una millora del finançament de Catalunya per resoldre el conflicte, que és la tercera de les respostes plantejades en el sondeig.

EL RESULTAT PER PARTITS

Per votants, els que han recolzat el PP i Ciutadans són clarament els més contraris tant a la solució federal com al referèndum i a millorar la capacitat econòmica de les arques de la Generalitat. En canvi, els votants d’Units Podem donen suport a les tres possibilitats, com ho fan els d’ERC i Convergència, avui PDECat.

A Catalunya, l’opció que rep més suports és la de millorar la dotació econòmica del Govern, seguida del referèndum. En tercer lloc, amb gairebé un 60% de suports, se situa la via federal.

Notícies relacionades

Per edats, és significatiu constatar com els espanyols més joves són els més propicis a convocar un referèndum sobre la independència. En concret, els ciutadans d’entre 18 i 29 anys estan a favor de la consulta (50% de sís davant el 45% d’opinions contràries) mentre que els més grans de 60 anys clarament rebutgen aquesta opció: el 61% no l’accepten i només tres de cada deu la veurien com una bona sortida al conflicte.

Els consultats amb estudis mitjans o alts són també més proclius al referèndum que els que tenen un nivell acadèmic baix, però en tots els nivells d’estudis segueix dominant l’opció contrària a la consulta a la resta d’Espanya. Els consultats amb un nivell acadèmic més alt sí que són majoritàriament partidaris d’un acord per convertir Espanya en un estat federal però no estan d’acord amb el fet de millorar el finançament de la Generalitat.

El judici del 9-N, un judici polític

El judici a l’expresident Artur Mas i a les exconselleres Ortega i Rigau pel 9-N és un judici de base política. Aquesta no és només una afirmació dels acusats i dels partits sobiranistes, sinó que ho comparteixen la majoria dels enquestats del conjunt d’Espanya. En concret, el 52% ho veu així i el 38% opina el contrari. Els votants del PP i Ciutadans no creuen en la tesi política.