Govern central i Generalitat, enredats en el diàleg

El Govern reitera que no negocia amb la Moncloa i Iceta sosté que sí que hi ha reunions al màxim nivell

El TC notifica al Govern i a la Mesa del Parlament l'anul·lació de la resolució sobre el referèndum

jgblanco37378044 govern bertran170221103107

jgblanco37378044 govern bertran170221103107

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Sí, han existit contactes entre els gabinets del Govern i de l’Executiu central per intentar celebrar la reunió de presidents, però al Palau de la Generalitat són categòrics quan afirmen que en cap moment s’ha establert cap negociació ni molt menys  trobades informals. Mentrestant, Mariano Rajoy manté públicament la seva disposició a dialogar, però no sobre el referèndum, sinó sobre «infraestructures» e «inversions», i subratlla que s’ha de garantir «que les institucions no estiguin al servei d’una ideologia».

Mai com ara les versions havien diferit tant. Per una banda, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que diumenge va assegurar que hi havia contactes discrets a tots els nivells i dilluns va ser desautoritzat pel coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, va matisar ahir que les reunions «quan es fan s’expliquen» i va defensar que no hi ha contradiccions internes en els populars. Per l’altre flanc, fonts de la presidència de la Generalitat van afirmar amb rotunditat: «Hi ha hagut converses amb el gabinet de Moncloa per fixar l’entrevista [entre Carles Puigdemont i Rajoy], però no concreten res ni han formulat cap proposta ni la intenció de fer-la. No hi ha cap objecte de negociació sobre res, ni ens consta que vulguin formular cap proposta». La portaveu, Neus Munté, va ratificar punt per punt aquesta tesi després de la reunió del Govern.

També ahir, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va seguir embolicant la troca a l’afirmar que en qüestions econòmiques les relacions amb el Govern català són «contínues». I per acabar de complicar l’escenari, va aparèixer en escena el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que en una conferència a Madrid va dir que li «consta» que hi ha contactes al més alt nivell. Fonts del PSC fins i tot van parlar d’un dinar entre Rajoy i Puigdemont, malgrat que preguntat sobre els detalls de la seva insinuació, Iceta va al·legar que no podia revelar les seves fonts i es va remetre al poc aclaridor missatge que va llançar Rajoy a Tele 5 dilluns passat: «No [hi ha hagut reunions secretes], i si n’hi ha hagués no les explicaria jo perquè deixarien de ser discretes o secretes».

Però el que va dir el cap del PSC va ser desmentit novament per la Generalitat i pels representants d’ERC i el PDECat al Congrés. Van acusar el dirigent socialista d’intentar pescar en aigües remogudes, i fins i tot l’Executiu català va sostenir sense embuts que és el primer interessat d’obrir una negociació. Puigdemont ha explicat en diverses ocasions que està disposat a negociar la pregunta, les condicions i l’aplicació del resultat del referèndum. Però Rajoy no vol parlar d’aquest tema.

L'OPERACIÓ CATALUNYA' I EL 'SENYOR X'

A més, el Govern català va denunciar que la Moncloa no solament es nega a fixar data per a una entrevista entre els presidents, sinó que està elevant el to respecte del desafiament sobiranista. Rajoy va tornar a lamentar que la Generalitat estigui en mans dels anticapitalistes i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va posar en dubte la capacitat de Puigdemont de representar tots els catalans perquè «el va elegir la CUP», informa Pilar Santos.

Rajoy va aprofitar el seu cara a cara amb Mirella Cortès, la senadora d’ERC que substitueix Santiago Vidal com a portaveu del grup, per desitjarli un futur més favorable que al jutge, que va dimitir després d’afirmar en una conferència que la Generalitat ha obtingut de manera il·legal dades fiscals dels catalans i que amb les seves paraules van donar peu a la creació d’una comissió d’investigació al Parlament, una iniciativa que, segons Munté, «no tindrà cap utilitat perquè s’han donat les explicacions suficients». Cortès es va estrenar amb el cap de l’Executiu amb una intervenció contundent en la qual li va preguntar si és «el senyor X» de la operació Catalunya, en al·lusió a la presumpta guerra bruta contra el procés sobiranista.

EL TC REDOBLA L'ADVERTÈNCIA

Notícies relacionades

 mentre el suposat diàleg es manté en una nebulosa més que espessa, el que segueix el seu curs sense pausa és l’actuació de la justícia. Ahir, la Mesa del Parlament i el Govern al complet van rebre la notificació del Tribunal Constitucional segons la qual havia estat anul·lada la resolució pactada per JxSí i la CUP sobre el referèndum. Una «nova mostra» de l’operació diàleg, com va ironitzar Munté en roda de premsa.

La resposta del Govern català va ser novament desafiadora: el treball de preparació del referèndum no s’aturarà per moltes resolucions judicials en contra que es produeixin. Així, doncs, a l’espera de si es fixa o no data per a la cita Rajoy-Puigdemont, el cert ara com ara és que les dues parts caminen amb to ferm i verb contundent cap a un xoc frontal.