EL POLS SOBIRANISTA

El Govern replicarà a la via unilateral amb mesures coercitives

Rajoy dissenya un pla per impedir que les urnes es puguin col·locar

La Moncloa al·lega que la seva actitud es deu a la falta de gestos de Puigdemont

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

E Govern central té al damunt de la taula un pla amb mesures jurídiques i «coercitives» per evitar la convocatòria del referèndum sobre la independència de Catalunya. L’avís va arribar ahir als passadissos del Congrés de fonts de la Moncloa que van demanar anonimat, segons l’agència Europa Press. Hores després, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, es va reunir amb Inés Arrimadas a la Cambra baixa i a l’acabar es va veure envoltada de periodistes que li van demanar informació més detallada sobre aquestes «mesures coercitives», però la impulsora de l’anomenada operació diàleg es va escapolir sense desmentir la informació. Va deixar tot el protagonisme al seu segon en Administracions Territorials, el secretari d’Estat Roberto Bermúdez de Castro, que en roda de premsa va afirmar que l’Executiu prendrà mesures «proporcionals» als passos que facin els independentistes.

¿Pot garantir que les urnes no es posaran? «Jo del que estic segur és que el referèndum no se celebrarà», va respondre Bermúdez de Castro. «Cada vegada que ells han pres una decisió il·legal, l’endemà el Govern actua», va subratllar en un altre moment. Les fonts de la Moncloa que havien parlat poc abans van explicar que el Govern ha dissenyat una resposta global amb l’ajuda dels ministeris de Presidència, Interior i Educació, entre altres, per estar preparats davant de qualsevol escenari que plantegi la Generalitat de Carles Puigdemont.

PRECINTAR ELS COL·LEGIS / Mariano Rajoy no està disposat a deixar que se celebri un referèndum sobiranista defensat i organitzat per l’Executiu català, a diferència del 9-N del 2014, que van gestionar diverses associacions. Per això, davant dels missatges de la Generalitat de convocar una consulta abans de l’estiu, la Moncloa ja ha pensat en les actuacions que hauria de posar en marxa per evitar la col·locació de les urnes i una d’elles seria precintar els col·legis i «agafar les regnes de la conselleria d’Educació per impedir-hi l’accés». «La democràcia no es pot precintar, ni deixarem que es precinti», va respondre el president a Twitter. «No s’adonen que precintant un col·legi electoral no aconseguiran mai precintar l’anhel democràtic d’un poble», va escriure per la seva banda en aquesta mateixa xarxa social Raül Romeva, conseller d’Exteriors.

En els moments de més tensió entre Madrid i Barcelona aquests últims anys sempre ha sorgit la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució, conegut com el de la suspensió de l’autonomia. L’Executiu l’ha utilitzat com a amenaça directa en molt comptades ocasions, però molts altres cops hi fa referència entre línies. Va ser el cas d’ahir.

El dia va ser llarg al Congrés i el desafiament sobiranista també es va tractar a la sessió de control al Govern. La vicepresidenta va respondre una pregunta del diputat d’ERC Joan Tardà sobre quina resposta donarà l’Executiu central a la voluntat «ferma i majoritària» del poble català de convocar un referèndum. Sáenz de Santamaría va contestar: «La resposta serà el respecte al més gran consens polític i social de tot Catalunya i d’Espanya que és la Constitució espanyola, que empara la nostra democràcia, protegeix els drets de totes les persones i posa fre als abusos dels governants». Fonts de la vicepresidència van assenyalar després una obvietat que no és tal en aquest context: aquesta referència general a la Constitució també inclou la possible aplicació de l’article 155.

PROBLEMES JURÍDICS / Aquesta norma assenyala que si el president d’una comunitat no atén les obligacions que la Carta Magna marca o atempta «greument» contra «l’interès general d’Espanya», el Govern pot adoptar «les mesures necessàries» per exigir-li el «compliment forçós de les esmentades obligacions». No obstant, molts juristes adverteixen que seria de molt difícil aplicació perquè no són clares les mesures que caldria adoptar i com s’haurien de portar a la pràctica. De fet, alguns experts creuen que abans seria necessari desenvolupar una llei orgànica per evitar problemes jurídics.

Notícies relacionades

Fonts del Govern van informar que aquesta actitud de l’Executiu és una mostra de la «decepció i preocupació» per la falta de gestos de les institucions i partits sobiranistes catalans davant l’oferta de diàleg que els han estat plantejant.

Les pròximes setmanes es podrà comprovar si l’operació encapçalada per la vicepresidenta Sáenz de Santamaría queda definitivament suspesa o, com deia en privat un membre de l’Executiu central, Puigdemont troba una excusa per trencar amb «la radicalitat» (de la CUP) i es rebaixa la tensió. H

C's espera que no s'arribi a aquesta situació "extrema"

Arrimadas també va confiar que la Generalitat rectifiqui i participi en la negociació del nou sistema de finançament i que Carles Puigdemont nomeni un representant per a la comissió d'experts que es formarà els pròxims dies.