PORTADES DE LA PREMSA

La dreta mediàtica anima Rajoy a impedir el referèndum per la força

El director d''Abc' reclama que es manifesti com més aviat millor "la fortalesa de l'Estat espanyol" davant "la provocació dels sediciosos"

'La Razón' assegura que dirigents del PSOE busquen un quart candidat a la secretaria general "que no hagi estat en el fang"

portadavanguardia020217

portadavanguardia020217

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Mariano Rajoy està "disposat a impedir el referèndum per la força", "assumirà competències de la Generalitat" si aquesta treu les urnes i està preparat per "intervenir a Catalunya". Amb aquestes paraules 'El Mundo', 'La Razón' i 'Abc' expliquen aquest dijous als seus respectius lectors l'eventual reacció del Govern espanyol al desafiament sobiranista. Ho fan amb cossos de lletra de considerables dimensions i, al seu interior, ho acompanyen de comentaris no menys considerables com el del director d''Abc', Bieito Rubido, que afirma que la fortalesa de l'Estat espanyol s'ha de demostrar "com més aviat millor" davant la provocació dels "sediciosos" catalans. "Es tracta d'un xantatge que no pot tolerar cap govern democràtic com és l'espanyol".

POSTVERITATS DE L'INDEPENDENTISME

"Molt em temo -afegeix Rubido- que a l'Executiu que presideix Mariano Rajoy no li quedarà més remei que aplicar l'article 115" de la Constitució, el qual disposa l'assumpció de determinades competències pel Govern central en situacions extraordinàries.

'El País' anuncia en portada un reportatge sobre "les postveritats de l'independentisme". Versa sobre un grup de propagandistes que està difonent una "versió optimista" del procés sobiranista, similar a l'oferta per l'exjutge Santi Vidal, que va haver de dimitir després que es vantés en públic de les "il·legalitats" comeses per la Generalitat per aconseguir les dades fiscals dels ciutadans catalans o de la suposada existència de llistes negres de jutges desafectes al procés.

DOBLE VICTIMISME 

Teodoro León Gross escriu a 'El Mundo' que, si finalment el Govern de Carles Puigdemont convoca el referèndum aquesta primavera en lloc del setembre, els independentistes "es poden beneficiar d'un doble victimisme: la imatge de la policia precintant col·legis electorals després del processament de Mas com a màrtir de la "violència judicial de l'Estat opressor". Serà de bojos però és el relat". ¿Relat, postveritat o potser millor anomenar-ho directament conte tediós dels uns i dels altres? 

'La Razón' se segueix acarnissant amb les crisis internes del PSOE i Podem. Titula en portada que dirigents socialistes estan buscant un quart candidat "que no hagi estat en el fang" i superi "el llast" que pesa sobre els enfrontats Pedro Sánchez, Susana Díaz Patxi López.

EL BOTXÍ TRUMP

Tant 'La Vanguardia' com 'El País' dediquen els seus titulars principals al "veto" (tots dos utilitzen la mateixa paraula) del Parlament Europeu al possible nomenament de l'antieuropeista Ted Malloch com a futur ambaixador dels EUA davant la UE.

El vaixell insígnia del Grup Godó editorialitza sobre les relacions de l'Administració de Donald Trump amb les institucions comunitàries, que es preveuen tempestuoses. "Trump, salvador o botxí de la UE" és el títol de l'editorial de 'La Vanguardia', que arriba a la conclusió que la Unió Europea té en Trump "un estímul" per despertar i extreure l'energia que exigeix l'impuls pendent de Brussel·les.

El president nord-americà, afegeix, "defensa alguns valors antagònics de l'esperit fundacional de la UE i el seu acostament a Londres Moscou és un estímul perquè Europa reaccioni. L'altra possibilitat és que el president Donald Trump sigui el botxí de la UE".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El Parlamento Europeo veta al representante de Trump"; "El Banco de España alteró las normas contables al llegar la crisis"; "May logra el respaldo de los Comunes para negociar el Brexit"; "Iglesias y Errejón se enfrentarán en el congreso de Podemos en listas separadas"; "La candidatura de Fillon en Francia, al borde del naufragio".

EL MUNDO

"Rajoy, dispuesto a impedir el referéndum por la fuerza"; "Antonio Tajani, nuevo presidente del Europarlamento. "Estamos listos para cooperar con Trump, pero sin imposiciones"; "Bescansa dimite de sus cargos en Podemos por el rechazo de Iglesias"; "El Banco de España investiga a Bankia por la venta de la Torre Foster".

ABC

"El Gobierno está preparado para intervenir en Cataluña. En su advertencia más firme, La Moncloa anuncia "medidas coercitivas" frente al referéndum secesionista, entre las que contempla suspender la autonomía".

LA RAZÓN

"El Gobierno asumirá competencias de la Generalitat si saca las urnas"; "El Constitucional puede suspender directamente a Puigdemont si desobedece"; "Dirigentes del PSOE buscan un cuarto candidato "que no haya estado en el fango"; "Bescansa ahonda la crisis y deja la dirección de Podemos".

LA VANGUARDIA

"El Parlament Europeu veta l'ambaixador de Trump per a la UE"; "L'oposició aconsegueix incloure més de mil esmenes al pressupost català"; "El Govern es planteja tancar col·legis si hi ha consulta"; "May obté l'aval de la majoria dels diputats al Brexit"; "El Pacte pel Referèndum eludeix la data perquè Colau doni el seu suport".

ARA

"Rajoy amenaça de precintar les escoles"; "De manters a peixaters a Mercabarna"; "Messi i Suárez noquegen l'Atlètic".

EL PERIÓDICO

"Espiral de tensió. Rajoy estudia vies coercitives davant l'ofensiva sobiranista"; "Trump col·loca l'Iran en el punt de mira"; "L'edició d'aquest any del Mobile mira a joves i dones"; "Bescansa dimiteix de la direcció de Podem i no anirà en cap llista"; "Take-Two paga 232 milions per la catalana Social Point".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Kutxabank se dispone a prejubilar a 310 empleados, casi el 8% de su plantilla"; "La patronal de las residencias alerta del daño a los mayores por la huelga"; "El milagro después de un petardo. Implantan tres dedos de los pies en la mano al vecino de Zalla que sufrió graves amputaciones por una explosión pirotécnica en Nochevieja".