EL DILEMA SOCIALISTA

Sánchez desafia Díaz i torna a la càrrega amb un acte a Sevilla

Rubalcaba veu compatible que la presidenta estigui a la Junta i lideri el PSOE

Pedro Sánchez anuncia que farà el salt, i començarà per Sevilla.

2
Es llegeix en minuts

Després d’uns dies en què ha vist com alguns dels seus col·laboradors han configurat una candidatura alternativa amb Patxi López al capdavant, Pedro Sánchez va anunciar dimecres que torna a la carretera, tot i que encara no se sap si amb la meta de presentar-se a la secretaria general del PSOE. I l’exsecretari general ha triat justament Sevilla, des d’on governa Andalusia Susana Díaz. La presidenta de la Junta, igual que Sánchez, segueix meditant la seva estratègia i sense aclarir si farà el pas per liderar el PSOE.

Sánchez reapareixerà el dissabte 28 de gener «per escoltar els que no van ser escoltats», diu: els militants. En principi, el polític madrileny va convocar l’acte l’endemà, diumenge, però després de «centenars de queixes», segons fonts del seu equip, el va canviar perquè coincidia amb el Betis-Barcelona (12.00 hores). Aquesta circumstància suposa que, volent-ho més o menys, Sánchez contraprogramarà Díaz, perquè aquell  mateix dia la dirigent assistirà a Alcalá de los Gazules (Cadis) a un gran acte que prepara el socialisme andalús per celebrar que l’agrupació del partit d’aquell municipi celebra el 130è aniversari.

A aquesta celebració gaditana s’hi ha apuntat l’exsecretari general i exvicepresident del Govern Alfredo Pérez Rubalcaba. ¿Ja s’ha animat a mostrar clarament que està a favor de Díaz, una sospita que ha calat al PSOE? «El dia que cregui que he de dir si recolzo algú ho diré», va assegurar ahir en una entrevista a la cadena SER. De fet, va explicar que també coincidirà amb López el mes vinent en un homenatge al desparegut José Ramon Recalde, que va ser conseller del Govern basc.

ELS DOS CÀRRECS

Mentre Díaz decideix si inicia aquesta nova etapa, Rubalcaba va intentar aplanar-li el camí en un tema que genera controvèrsia al partit: la possibilitat que simultaniegi la Junta amb la secretaria general del PSOE. El també exministre de l’Interior té clar que els dos càrrecs són compatibles, perquè José Luis Rodríguez Zapatero va dirigir el partit a més a més de ser president del Govern. «I si es pot fer amb el gran, es pot fer amb el  petit», va afegir.

Aquest criteri, però, no és el que impera al PSOE, on alguns barons consideren contraproduent que la mateixa persona que representa tot el partit pugui defensar amb solvència els interessos d’una comunitat autònoma i posen com a exemple la recent conferència de presidents o la futura negociació del finançament autonòmic.

Notícies relacionades

Rubalcaba va explicar que Díaz (de qui va destacar la «fortalesa política» i que «guanya eleccions») li ha telefonat en diverses ocasions per demanar-li consell. «Unes vegades em fa cas i altres, no», va apuntar.

ICETA, AMB VARA

Per una altra part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va continuar ahir a Extremadura la ronda de contactes amb els diferents barons socialistes, després de veure’s amb Díaz, la dirigent balear, Francina Armengol, i el valencià, Ximo Puig. En el transcurs d’una roda de premsa conjunta, Vara va dir que no concep Espanya sense Catalunya, «de la mateixa manera» que no entén «el PSOE sense tenir agafat de la mà el PSC». Iceta va comentar que té ganes de visitar totes les federacions socialistes d’Espanya per explicar la situació política catalana, d’exposar «preocupacions» i de «buscar complicitats i ajudes».