providència d'inadmissió
El Tribunal Constitucional alemany nega a Baviera un referèndum independentista
El dictamen judicial adverteix que la Llei Fonamental impedeix als 'länder' separar-se d'Alemanya

rjulve24962113 judges of the german constitutional court bundesverfassungs170104200156 /
El Tribunal Constitucional alemany ha dictaminat que el 'land' de Baviera no té dret a celebrar un referèndum d'independència perquè la seva secessió vulneraria la Llei Fonamental d'Alemanya. Els magistrats van emetre dilluns passat una providència d'inadmissió arran de la petició d'un ciutadà bavarès que havia preguntat a la màxima instància judicial germànica si seria legal la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació.
"A la República Federal d'Alemanya, que és un Estat nació basat en el poder constituent del poble alemany, els estats no són amos de la Constitució. Per tant, no hi ha espai sota la Constitució perquè els estats individuals intentin separar-se. Això viola l'ordre constitucional", sosté el dictamen de l'alt tribunal germànic.
Malgrat aquesta resolució, el Partit de Baviera, principal formació independentista bavaresa (encara que minoritària, ja que va obtenir el 2% dels vots en les últimes eleccions regionals i no compta amb representació parlamentària), ha assegurat a Facebook que seguirà lluitant per la secessió de l'estat. "La lluita per la independència de Baviera no serà decidida per un tribunal, sinó més aviat per la voluntat dels bavaresos", ha afirmat el líder del partit, Florian Weber.
CARTA MAGNA DEL 1949
Notícies relacionadesSegons recorda el diari 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', l'expressió "amos de la Constitució" ja va ser utilitzada pel Tribunal Constitucional de Baviera el 1991 davant les aspiracions del Partit de Baviera. Aquesta força reclamava que es reconegués l'autonomia de Baviera com a estat al considerar que, després de la reunificació d'Alemanya, la Constitució aprovada el 1949 ja havia complert la seva funció com a llei fonamental "provisional".
El Tribunal bavarès va recordar llavors que Baviera no era un Estat independent el 1949, de manera que si no s'havia adherit a la República Federal, tampoc la podia abandonar.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans