Iceta assegura que PSC i PSOE han arribat a un acord en el pla polític

El líder dels socialistes catalans confia que les dues forces germanes arribin a un pacte sobre la relació orgànica abans del congrés

2
Es llegeix en minuts

El primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha assegurat aquest dimarts que la comissió negociadora que aborda les relacions entre els socialistes catalans i el PSOE ja ha arribat a un acord en el pla polític encara que ara falta concretar la relació orgànica entre tots dos. 

"Hi ha un acord polític molt profund, sobretot pel que fa a les relacions Catalunya-Espanya", ha afirmat Iceta, que ha insistit en una entrevista a Europa Press que el que van acordar les dues forces a Granada el 2013 "segueix sent" el camí.

Sobre l'àmbit orgànic i la revisió del protocol de relacions que agermana les dues formacions des de 1978, el PSC està "esperant" que en les pròximes setmanes el PSOE faci una proposta concreta i que s'arribi a un acord abans del congrés del partit, que encara no s'ha fixat i es preveu que se celebri a finals de la primavera o principis d'estiu.

En aquest sentit, el líder de la formació catalana assegura que ningú ha plantejat excloure'ls dels òrgans directius del PSOE ni de la votació del secretari general. Al contrari, considera que s'estrenyeran els llaços perquè "hi ha d'haver més relació encara" entre el PSC i el PSOE després de les desavinences en la investidura de Mariano Rajoy, i proposa una "participació encreuada" de les dues direccions. Un exemple d'això és la participació del llavors secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la reunió executiva que el PSC va celebrar l'endemà de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Sobre la cadira vacant reservada per al PSC en la comissió gestora, ha detallat que l'ocuparà una dona, per criteris de paritat, després del pròxim comitè federal del PSOE i fins que s'elegeixi una nova direcció.

LA VOTACIÓ DELS PRESSUPOSTOS

Iceta ha defensat que no hi haurà desavinences PSC-PSOE en la votació dels Pressupostos Generals de l'Estat. "El PSOE votarà 'no", ha sentenciat.

En aquest sentit, defensa que el PSC mantingués el seu 'no' a Rajoymantingués el seu 'no' a Rajoy i constata que els ciutadans han valorat positivament aquella decisió segons els últims sondejos: "Les enquestes ens van bé en un moment en què li van malament al PSOE. El PSC registra una lleugera remuntada".

NEUTRALITAT DEL PSC

Preguntat per si creu que Susana Díaz o Pedro Sánchez es presentaran a les primàries del PSOE, considera que tots dos són líders indiscutibles però subratlla que el PSC es mantindrà neutral i treballarà per promoure el debat i la participació.

Notícies relacionades

Davant els sectors que apunten a un candidat de 'tercera via' per evitar polaritzacions, ha destacat que "tot company que cregui que pot ser un bon secretari general té l'obligació de fer un pas endavant" perquè siguin els militants els que acabin de decidir.

Iceta descarta postular-se i no li consta que ningú del PSC vulgui aspirar a ser secretari general del PSOE: "L'especial relació amb el PSOE segurament no aconsella que algú del PSC el dirigeixi".