Iglesias adverteix Santamaría que exigirà un referèndum sobre la reforma constitucional

El líder de Podem vol que els ciutadans votin la modificació de la Carta Magna

El Govern tem el resultat incert d'una consulta així i respon que seria un error

undefined36619083 madrid  14 12 2016  politica  sesi n de control al gobierno 161214110601

undefined36619083 madrid 14 12 2016 politica sesi n de control al gobierno 161214110601 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El secretari general de Podem va anunciar ahir per primera vegada al Congrés que el seu partit exigirà un referèndum sobre la reforma constitucional si finalment en aquesta legislatura s’actualitza la Carta Magna. Durant la sessió de control, Pablo Iglesias va confirmar un temor del Govern i va assegurar que, efectivament, farà ús de la seva força parlamentària perquè la ciutadania pugui votar si està d’acord o no amb els canvis constitucionals. La legislació estableix que si un 10% dels diputats (35) demanen aquest referèndum, aquest ha de ser convocat i Units Podem disposa de 71 escons.

El Gabinet de Mariano Rajoy expressa des de fa setmanes la seva por que els podemistes facin ús d’aquesta prerrogativa per com pugui ser d’imprevisible el resultat. De fet, en la cerimònia del Dia de la Constitució, PP PSOE van expressar les seves inquietuds davant d’aquesta possibilitat, després d’episodis com el d’Itàlia, en què el primer ministre, Matteo Renzi, es va veure obligat a dimitir al sortir rebutjat el seu projecte de reforma. Iglesias no va ser a la celebració, però va gravar un vídeo en què parlava genèricament de portar el debat «als carrers» i, finalment, ahir a l’hemicicle va concretar la seva posició.

«Ja sé que tenim força per assegurar aquest referèndum i li asseguro que si vostès volen canviar la Constitució nosaltres exigirem la consulta», va clarificar el cap podemista. Iglesias va defensar que l’actualització se sotmeti al veredicte de les urnes per evitar episodis com la reforma de l’article 135, pactat veloçment per PP i PSOE el 2011 sense preguntar-ho als ciutadans. «Si vostès volen tornar a fer una cosa així, li asseguro que això ho decidiran tots els espanyols en un referèndum», va insistir.

OBLIGATS

Soraya Sáenz de Santamaría va admetre que l’Executiu estaria «obligat» a convocar aquest referèndum si Units Podem ho demanés, però va dir a Iglesias que seria «un error que una majoria imposés la reforma a una minoria o que aquesta minoria imposés un referèndum per l’única força dels seus escons».

Podem va defensar a l’inici del seu camí com a partit un procés constituent però, poc abans del 20-D, va transformar aquesta petició en una reforma de la Constitució, ja que va determinar que no hi ha consens suficient per a la seva primera proposta i planteja des d’aleshores cinc eixos d’actualització. En aquests inclou el dret a decidir a Catalunya, el blindatge de drets socials, la despolitització de la justícia o eliminar les portes giratòries. Els seus socis catalans, En Comú Podem, no obstant, continuen defensant el procés constituent.

«No converteixin la Constitució en una barricada dels immobilistes»,  va demanar Iglesias a la vicepresidenta, que li va replicar que  «la Constitució va ser de tots i la reforma, si es fa, hauria de ser de tots, sense excloure ningú».

Santamaría va tornar a utilitzar contra els morats la crisi interna com a argumentari. «Les lliçons de democràcia les dóna vostè als 300 de Vistalegre [congrés de Podem], que aquests 350 [diputats] ja se les saben», va deixar anar.

COMISSIÓ

Notícies relacionades

També li va criticar que no assistís a l’última sessió de la comissió Constitucional, de la qual Iglesias és portaveu, i que fos substituït pel líder d’En Comú Podem. En aquella sessió Xavier Domènech va defensar el que marca el seu programa, el procés constituent, i no el que indica el full de ruta de Podem.

Santamaría va admetre que es va quedar molt preocupada perquè, si bé sap que Iglesias vol un referèndum a Catalunya i que faria campanya pel no, li sembla que Domènech no té encara definida la resposta a la pregunta.