Santamaría: "Res en la nostra Constitució és intocable"

El Govern exigeix "consensos de sortida i d'arribada" per reformar la Carta Magna

El PP considera "molt desafortunada" la decisió d'incloure en els pressupostos una dotació per al referèndum

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Govern central ha admès aquest dimecres que no hi ha límits per a la reforma constitucional però subratlla que aquesta modificació ha de ser sotmesa al criteri de tots els espanyols i no només al vot dels catalans. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que l'Executiu està disposat a negociar per buscar el màxim consens per revisar la Carta Magna en la seva intervenció al Congrés, on ha respost a una interpel·lació plantejada pel portaveu del Partit Demòcrata, Francesc Homs.

“Res en la nostra Constitució és intocable. Des de l'article u fins a les últimes disposicions es poden modificar”, ha assegurat. La vicepresidenta ha negat que el Govern no estigui disposat a dialogar sinó que la decisió hauria de pertànyer “al conjunt dels espanyols”. Per exemplificar la seva disposició a negociar ha fet referència a la comissió entre l'Estat i la Generalitat Estat Generalitatque dirimeix els conflictes territorials i ha assegurat que ja s'han solucionat el 40% dels recursos plantejats. “Treballem per l'estabilitat i no per la incertesa”, ha demanat a Homs, a qui ha preguntat com pot parlar de diàleg quan posa com a línia vermella el referèndum. 

El diputat català ha posat en dubte la voluntat real de diàleg anunciada pel Govern i ha suggerit que només es deu a la minoria parlamentària del PP. No obstant, s'ha compromès a estar present en tots els fòrums per avançar en el desglaç entre les dues administracions, fet que ha animat la vicepresidenta. “Hem avançat. Sóc optimista-realista”, ha tancat.

El debat sobre la reforma de la Constitució i l'encaix de Catalunya ha protagonitzat la sessió de control al Govern. PSOE i Units Podem han exigit a l'Executiu que traci el seu full de ruta per a una reforma que s'hauria d'abordar en aquesta legislatura. Santamaría ha advertit que aquesta reforma “exigeix consens en el punt de sortida i d'arribada, en el diagnòstic i en les solucions”, cosa que, segons ella, encara no existeix. Malgrat tot, s'ha compromès, l'Executiu treballarà per aconseguir un diàleg que és imprescindible.

EIXAMPLAR LA LLEI FONAMENTAL

La diputada del PSOE Meritxell Batet l'ha instat a deixar de “parapetar-se” darrere la llei i iniciar ja unes “negociacions honestes” que permetin construir “un projecte il·lusionant”. Ha assenyalat que els socialistes són molt conscients dels consensos i els “esforços majúsculs” que requereix la reforma i li ha retret que el Govern “no tingui una resposta per a Catalunya”. També ha retret al Govern de la Generalitat que "deixi sense veu" els ciutadans catalans si finalment no assisteix a la conferència de presidents autonòmics amb el cap de l'Executiu.

En la seva resposta a la dirigent socialista, la vicepresidenta s'ha compromès a treballar per “obrir vies de diàleg i eixamplar-les”.

I en referència a aquesta promesa, el portaveu d'Units Podem, Íñigo Errejón, li ha retret que, en realitat, el Govern no ha "eixamplat" el marc constitucional, sinó que l'ha fet més “estret” per la seva falta de comprensió del concepte de plurinacionalitat i l'aplicació de lleis que han retallat l'autonomia dels ajuntaments.

La vicepresidenta li ha respost amb el dard de la pugna interna que viu Podem, entre pablistes i errejonistes. “Reformar la Constitució és alguna cosa més que un treball de minories sorolloses majories transversals, perquè la Constitució que vostès critiquen ha de protegir tothom”, ha ironitzat, en una clara al·lusió a les dues ànimes de Podem que el portaveu va definir amb aquests termes en un article de reflexió publicat dilluns.

FONS PER A LA CONSULTA

Després de la intervenció de la vicepresidenta, el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha advertit que Govern actuarà si, després de la tramitació dels pressupostos per al 2017 aprovats per la Generalitat catalana, el Parlament ratifica la partida prevista per a la celebració d'un referèndum d'independència el setembre de l'any que ve. 

Notícies relacionades

En declaracions als passadissos del Congrés, Hernando ha qualificat de "molt desafortunada" la inclusió d'aquesta partida de més de sis milions als comptes catalans per a la convocatòria de la consulta que té promesa, i ha mostrat el seu desig que això "s'esmeni" durant la tramitació al Parlament.

Però ja ha avançat que si es manté aquesta previsió pressupostària, s'"obligarà" el Govern de Mariano Rajoy a "actuar". "A veure si tots fem esforços per fer les coses correctament en l'àmbit de les nostres competències sense tirar més llenya al foc", ha reclamat.