EL DILEMA SOCIALISTA

La gestora i Díaz tanquen la porta al congrés urgent que demana Sánchez

La direcció interina del PSOE i Andalusia volen debatre amb calma el projecte abans d'elegir el líder

Els defensors de l'exsecretari general creuen que l'esquema suposa una violació dels estatuts

undefined34442101 leader of spanish socialist party  psoe  and party candidate161102195122

undefined34442101 leader of spanish socialist party psoe and party candidate161102195122 / CRISTINA QUICLER

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez té gairebé impossible aconseguir que el congrés del PSOE per elegir el nou líder se celebri, com ell reclama, de manera imminent. A l'exsecretari general, dimitit l'1 d'octubre passat al comprovar que estava en minoria en el comitè federal del partit, li convé un conclave com més aviat millor. El seu relat de presumpte màrtir, de dirigent sacrificat davant de l'altar de l'abstenció per facilitar un Govern del PP, compta ara amb un enorme predicament entre les bases, molt mobilitzades a favor del 'no' a Mariano Rajoy. Però ni Susana Díaz, a qui molts socialistes consideren com la substituta més probable de Sánchez, ni la gestora que pilota el partit comparteixen aquest esquema. 

"No és aconsellable convocar ara el congrés perquè podria aprofundir en la divisió", va assenyalar aquest dimecres el portaveu de la direcció interina dels socialistes, Mario Jiménez, mà dreta de la presidenta andalusa. "Aquesta pot ser l'agenda d'algú", va continuar en referència a Sánchez, "però no l'agenda de tots, que aconsella una reflexió prèvia i definir un nou projecte de socialisme de centreesquerra".

Així que primer serà el projecte, que començarà a perfilar-se al desembre a través de les ponències al congrés, i després la carrera per liderar-lo. Fonts de la gestora assenyalen que amb aquest full de ruta, que també comparteixen els barons més rellevants del PSOE, el conclave no se celebraria mai abans de la primavera. Segons els partidaris de Sánchez, el plantejament suposa una violació dels estatuts socialistes, que ordenen que primer s'elegeixi el secretari general en primàries i després un congrés que aprovi el projecte que encapçalarà aquest últim.

NOU DISCURS 

El calendari que es planteja la gestora convé a Díaz, que necessita temps per millorar la seva imatge entre els afiliats arran de la cruenta batalla que va acabar amb la sortida de Sánchez. La presidenta andalusa intenta situar-se en un terreny diferent, sense respondre als missatges de l'exsecretari general, que diumenge passat, en una entrevista a La Sexta, va acusar Díaz i els grans grups de l'Ibex d'estar al darrere de la seva caiguda per evitar un Govern amb Podem, va sostenir que el PSOE havia de treballar "de tu a tu" i "colze a colze" amb el partit lila, va explicar que havia "conversat" amb els independentistes sobre la governabilitat d'Espanya i va advocar pel reconeixement de Catalunya com a "nació".

Mentre estava al capdavant dels socialistes, Sánchez no va defensar mai cap d'aquestes posicions, allunyades del discurs oficial del partit, i ara els seus adversaris hi recorren per minar les seves possibilitats. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va acusar aquest dimecres l'exsecretari general de "treballar per a Podem" i pretendre fer un PSOE "filonacionalista".

Fidel al seu nou rol, Díaz va evitar arribar tan lluny, limitant-se a assenyalar que el PSOE "ha de redefinir-se com un partit d'àmplies majories". "Estem en un moment de governança i els ciutadans volen que els arreglin els problemes. Ara ja hi ha Govern en aquest país i hi ha d'haver oposició, i qui l'ha de liderar és el PSOE, que també necessita reconstruir un projecte reconeixible, autònom de la dreta i autònom de Podem", va argumentar la presidenta de la Junta, que també va demanar no caure en debats "personalistes". 

ELS SUPORTS

Però els socialistes ja estan immersos en la discussió sobre qui ha de ser el seu nou líder. Mentre s'espera l'arribada d'altres possibles contendents (el nom de Patxi López sona amb molta força), les mirades es dirigeixen a Díaz i a Sánchez. L'alcalde de Vigo, Abel Caballero, va assenyalar que l'andalusa és la "persona òptima" per aconseguir fer anar les regnes del partit. Des de l'altre bàndol, els líders del PSOE a Madrid i Castella i Lleó, Sara Hernández i Luis Tudanca, van apostar per Sánchez. Es tracta de suports rellevants, però Hernández i Tudanca dirigeixen federacions molt dividides i han arribat fins allà gràcies, en part, al mateix exsecretari general, que va promoure dràstics cops orgànics per forçar la sortida dels antecessors de tots dos. 

Notícies relacionades

El PSC, que representa al segon territori en nombre de militants (18.000, només darrere d'Andalusia), també es troba molt més a prop de Sánchez que de Díaz, però és probable que no participi en l'elecció del nou líder del PSOE. Després que els socialistes catalans desobeïssin el mandat del comitè federal i votessin en contra de la investidura de Rajoy, la gestora vol canviar les relacions amb el partit germà. El model, com va avançar aquest diari, consisteix a forçar la sortida del PSC dels òrgans del PSOE: executiva, comitè federal i congrés. 

En una nova mostra del mal moment entre les dues formacions, ni el president de la gestora, Javier Fernández, ni Jiménez tenen previst participar en el congrés que el PSC celebrarà aquest cap de setmana, segons fonts de la direcció interina del PSOE. Sí que aniran al conclave dos líders territorials que defensen Sánchez: Francina Armengol, presidenta de les Balears, i la basca Idoia Mendia.