La Generalitat considera un "greu error" l'exposició sobre memòria històrica al Born

Munté recorda al PSOE el 'cas GAL' per demanar el suplicatori per a Homs

Bassa anuncia més inversió social després de les crítiques en el dia internacional contra la pobresa

abertran35948105 reunio govern junqueras  foto ferran sendra161018104730

abertran35948105 reunio govern junqueras foto ferran sendra161018104730 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, ha considerat una "greu equivocació" l'exposició de l'Ajuntament de Barcelona al Born Centre Cultural sobre la memòria històrica amb l'exhibició d'una estàtua de Franco a cavall sense cap. "Considerem que és un greu error el lloc escollit perquè fereix el sentiment de molta gent i aconsegueix que hi hagi divisió on hi hauria d'haver la màxima unitat de tots per avançar en la reparació i la restitució de la veritat", ha afirmat Munté.

"És una mesura purament estètica, apostem per accions efectives", ha insistit la consellera que ha afirmat que existeix una enorme diferència entre aquesta mostra i "una proposició de llei de tres grups per procedir a l'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme". Un d'aquests grups per cert és el de Catalunya Sí que es Pot, coalició pròxima a Barcelona En Comú, que governa la capital catalana. Munté ha considerat que l'ajuntament "hauria de reflexionar" sobre aquesta mostra.

EL GAL I EL SUPLICATORI D'HOMS

Per una altra part, Munté ha sigut especialment dura contra el PSOE per estar disposada a votar a favor del suplicatori que el Suprem ha reclamat al Congrés per jutjar l'exconseller Francesc Homs per l'organització del procés participatiu del 9-N. "Quan es va sotmetre el suplicatori del ministre Barrionuevo sobre el GAL, per a alguns és més fàcil defensar els promotors del GAL, el terrorisme del Gal, que no defensar els que promouen la democràcia, és molt lamentable", ha dit Munté.

DEFENSA DE FORCADELL

Respecte a la decisió de la fiscalia de l'Estat a instar la fiscalia de Catalunya a actuar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per desobediència, per la votació de les conclusions del procés constituent, Munté ha reiterat la defensa de Forcadell per part del Govern català: "La presidenta ha sigut escollida democràticament per la ciutadania i per una majoria absoluta de diputats i només aquesta mateixa ciutadania podria inhabilitar-la, no un tribunal, no cap jutge, insistim en la legalitat i legitimitat de tot el que fem des del Govern i el Parlament. Ens té a tots al seu costat i té el màxim suport del Govern català". Sobre això, ha denunciat la "judicialització" respecte al 9-N, les resolucions sobiranistes del Parlament i les funcions de la presidenta i ha assegurat que el procés sobiranista "segueix el seu ritme".

MESURES DESPRÉS DEL DIA CONTRA LA POBRESA

Notícies relacionades

L'endemà de la commemoració del dia internacional per l'eradicació de la pobresa, el Govern català ha anunciat diversos augments de dotació pressupostària en aspectes relacionats amb pobresa infantil o pobresa energètica i la consellera de Benestar, Dolors Bassa, ha assegurat que el Govern ha passat "de mesures pal·liatives i assistencials a polítiques transformadores que portin a una mirada més llarga. Aquest 2016 hem prioritzat els diners en inversió social".

Respecte a la crítica de la plataforma Pobresa Zero sobre els avanços "escassos, tímids i insuficients" del Govern català en aquesta matèria, Bassa ha al·legat que "moltes de les mesures del manifest d'aquesta plataforma s'estan implentant i altres no perquè faltaven els 800 milions que teníem destinats a polítiques socials" en el pressupost del 2016 que no va tirar endavant. Bassa ha assegurat que la reforma de la renda mínima, després de la tisorada del 2011, anunciada des de fa anys, podria ser una realitat immediatament després que el Govern pugui aprovar els comptes del 2017. "L'endemà podrem posar l'aplicació i canviar els condicionants per retornar-ho al que hi havia el 2015", ha assegurat la titular de Benestar. Bassa ha demanat una pròrroga d'un any, per una altra part, per a la implantació de la renda garantida de ciutadania que forma part del programa electoral de Junts pel Sí.