Iglesias compara els errejonistes amb Churchill i els "mediocres"

El líder de Podem contraposa la imatge de l'ex primer ministre britànic amb la de les Panteres Negres en un nou enfrontament a Twitter

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Nou episodi en els enfrontaments entre Pablo Iglesias Íñigo Errejón a Twitter. De la manera que comença a ser habitual, sense citar-lo però en una evident al·lusió, el secretari general de Podem ha carregat contra el seu número dos, a qui encasella com a “mediocre” i compara amb Winston Churchill. El líder utilitza la iconografia podemista per contraposar valors. Al seu tuit, penjat diumenge a la nit, hi apareix l'ex primer ministre britànic fumant un puro i fent el senyal de victòria, un gest que utilitza el secretari polític, d'origen populista, i amb què se solen referenciar els seus seguidors. Al costat, una altra foto: la de l'activista dels Panteres Negres, Angela Davis, amb el puny tancat i aixecat, símbol d'Iglesias i els pablistes, per identificar-se amb el col·lectiu revolucionari que va defensar els drets de la població negra als Estats Units i es va oposar a la guerra del Vietnam. “Tots els símbols tenen memòria i, com el futur, el seu cor és antic”, ha escrit, en una expressió de l'escriptor antifeixista Carlo Levi que Iglesias acostuma a utilitzar en els seus mítings. 

El tuit ha desencadenat una cascada de respostes a la xarxa social, que ha llegit en les paraules del líder un atac a Errejón, amb qui manté una disputa per la línia estratègica que ha d'adoptar Podem en el futur immediat. No només això, encara que cap dels dos ho admet obertament, tots dos es juguen a les eleccions internes a la federació de Madrid, el 9 de novembre, controlar el poder del cor del partit, que determina en bona mesura l'organització en clau estatal. 

Notícies relacionades

La referència d'Iglesias ha tingut mala acollida entre els errejonistes, que s'han sentit assenyalats i decebuts amb el tuit. El mateix Errejón, que circumscriu la tensió a discrepàncies estratègiques, també ha penjat el seu propi missatge, amb un vídeo d'homenatge als Panteres Negres en què destaca “orgull, identitat i construcció de poble”.

No és la primera vegada que els dos dirigents tenen una topada a Twitter. Fa diverses setmanes, després d'un míting d'Iglesias que criticava les tesis errejonistes de manera especialment aspra, el número dos va contestar amb un tuit que es va fer viral i va ser comentat per partidaris i detractors. Des d'aleshores, Iglesias ha utilitzat les seves intervencions davant militants i dirigents com a secretari general per enjudiciar i criticar els postulats del seu company de files.