Podem reobre el pols amb ICV pel control de Sí que es Pot

Fachin llança un nou desafiament buscant més protagonisme en el grup parlamentari

El líder del partit morat a Catalunya ja va amenaçar de trencar la coalició

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot.

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’haver estat nou mesos pendent de lideratge, gestionat per una gestora arran de la dimissió de Gemma Ubasart, Podem busca ara guanyar protagonisme a Ca-talunya Sí que Es Pot. Reforçat després d’haver sigut elegit secretari general de la formació morada, Albano Dante Fachin aspira a tenir més pes en la coalició de l’esquerra alternativa. El portaveu adjunt de Sí que Es Pot, que ja va amenaçar el mes passat de trencar la coalició si no tenia més «visibilitat mediàtica», ha tornat a forçar el pols amb Iniciativa de cara a l’intens curs polític que s’acosta aquests pròxims mesos.

En l’ocasió anterior, Fachin es va encarregar d’airejar el descontentament amb un text a les bases en què assegurava que «la continuïtat de Sí que es Pot com a grup parlamentari podria tenir els dies comptats» si no es repartia les intervencions amb l’actual portaveu de la coalició, Joan Coscubiela (ICV). Malgrat que en aquesta ocasió el secretari general de Podem no ho ha divulgat a les xarxes socials, la lluita pel poder en la coalició torna a ser el cavall de batalla.

Si l’altra vegada el repartiment de les intervencions al Parlament era la principal font de preocupació per al portaveu adjunt de Sí que es Pot, el pes polític en l’organització del grup parlamentari es troba ara en el centre del debat. La convivència en la coalició no ha sigut senzilla des de bon començament, amb nombroses tibantors que semblaven haver-se anat llimant abans de l’estiu però que han tornat a la superfície amb el retorn a l’activitat parlamentària.

Joan Josep Nuet, líder d’EUiA (la tercera força de la coalició), prefereix treure importància a l’assumpte i no interpretar la situació com un pols entre Iniciativa i Podem. Això sí, reconeix que estan buscant fórmules per donar més pes a Fa-chin després d’haver sigut elegit nou cap dels podemistes catalans. «Volem reforçar i potenciar la figura d’Albano». En aquest sentit, ha explicat que el grup parlamentari està en ple debat sobre l’estratègia a seguir amb vista a aquest últim trimestre de curs, que es preveu intens amb la qüestió de confiança, els pressupostos i les lleis de desconnexió a l’horitzó. Entre la «pluja d’idees», que ha de cristal·litzar aquesta mateixa setmana, es troba la redistribució de tasques dintre de la coalició.

LA CONFLUÈNCIA A L’HORITZÓ

Notícies relacionades

Aquest nou pols arriba enmig de la construcció de la confluència d’En Comú Podem, que començarà a teixir-se en les pròximes setmanes en un procés que hauria de cristal·litzar a finals de gener de l’any que ve amb el primer gran acte del nou subjecte polític. 

Tant Iniciativa com Podem accepten que Barcelona en Comú (el partit d’Ada Colau, que va renunciar a formar part de Catalunya Sí que Es Pot) capitanejarà aquesta confluència, però aquesta lluita de poder demostra que la convivència en el terreny de l’esquerra alternativa no serà senzilla.