TENSIONS A L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Podem i EUiA qüestionen el protagonisme de Coscubiela a Sí que es Pot

Fachin aspira a guanyar pes en la coalició i veu en els debats parlamentaris

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot.

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

A la mateixa hora que Ada Colau visitava el Parlament per reunir-se amb Carme Forcadell, els que han de ser els companys de viatge de Barcelona en Comú (el partit de l’alcaldessa) en la futura confluència d’En Comú Podem estaven en plena batussa. Lluny de suavitzar-se la tempesta iniciada dilluns, ahir va augmentar després que Podem i EUiA presentessin la seva proposta per reorganitzar el grup parlamentari de Catalunya Sí que Es Pot, qüestionant el protagonisme del seu actual portaveu, l’ecosocialista Joan Coscubiela.

Tot va començar de bon matí. Podem havia convocat la coordinadora de la coalició, a la qual Albano Dante Fachin assisteix des que al juliol va ser elegit secretari general de la força morada. L’encarregat de fer les convocatòries sol ser Lluís Rabell, president del grup. Al no haver-la convocat ell, ni Rabell, ni Iniciativa, ni Equo van assistir a la trobada, a la qual només hi van anar Fachin i Joan Josep Nuet, líder d’EUiA.

SEGONA REUNIÓ

Després d’aquesta cita es van presentar a la reunió de la direcció del grup, en la qual van posar sobre la taula els pactes assolits prèviament en absència dels seus companys de coalició, i que plantejaven reorganitzar el grup davant la perspectiva d’un intens final d’any, amb la qüestió de confiança, el debat de política general i els pressupostos a l’horitzó. De moment, serà Rabell qui defensi la posició dels comuns en la moció de confiança de Carles Puigdemont (igual que serà qui es reunirà avui amb Oriol Junqueras per parlar dels comptes del 2017). Però falta decidir qui serà la veu en el debat de política general i en la sessió pressupostària.

Nuet ja havia plantejat dilluns la conveniència de realitzar diversos canvis de cara a aquest trimestre i potenciar la figura de Fachin, després que hagués sigut elegit secretari general de Podem. Un protagonisme que aniria en detriment de Coscubiela, amb qui Fachin ha mantingut una relació conflictiva des del primer moment. El líder de Podem ja va amenaçar d’estripar les cartes al gener si la seva formació no tenia més «visibilitat mediàtica».

EL PRECEDENT DEL GENER

Notícies relacionades

L’avui portaveu adjunt del grup va reclamar en un document que va remetre a les bases repartir-se les intervencions amb Coscubiela. Si no era acceptat, «la continuïtat de Sí que es Pot com a grup parlamentari podria tenir els dies comptats», assegurava el text. Llavors, després d’una reunió entre els membres de la coalició, Coscubiela va acceptar fer «ajustos» a les compareixences. Uns ajustos que ara Podem vol traslladar també a l’hemicicle i a l’organització del grup, després de mesos en què la formació morada ha estat escapçada i dirigida per una gestora.

Després de la reunió d’ahir, que va durar gairebé tres hores, es va descartar finalment convocar una roda de premsa davant el malestar palpable que hi havia entre els diferents integrants de la coalició. Malgrat la tensió, aquesta setmana intentaran arribar a un acord per evitar que aquesta crisi oberta pugui afectar, ja no solamebnt la convivència a Catalunya Sí que es Pot, sinó també la construcció de la confluència d’En Comú Podem. H