LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La imputació de Barberá obre una altra bretxa entre Rajoy i Rivera

El PP pressiona la senadora, investigada per blanqueig, perquè renunciï a l'acta

Rivera exigeix el cessament de l'exalcaldessa per recolzar de nou al candidat popular

 

  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Periòdicament, el PP pateix una jornada negra, en què un o diversos dels casos de corrupció que afecten les seves files ocupen durant hores els titulars i posen Mariano Rajoy contra les cordes, mentre el cap dels populars espera –i desespera– sense prendre decisions. Ahir, el partit conservador va patir un nou dia convuls, amb la notícia que Jaume Matas ultima un pacte amb la fiscalia per confessar els seus delictes a canvi d’evitar la presó, però sobretot per la decisió del Tribunal Suprem d’obrir una investigació penal contra Rita Barberá per presumpte blanqueig de capitals en la seva etapa com a alcaldessa de València. Luis de Guindos va patir a més la crítica de l’oposició al Congrés per promocionar José Manuel Soria per al Banc Mundial. El PP només va tenir una treva: Luis Bárcenas va decidir retirar l’acusació contra el seu expartit per destruir els seus ordinadors, encara que s’haurà de veure si això suposarà l’arxivament del cas.

L’obertura d’una investigació contra Barberá té tots els números de perseguir Rajoy en les pròximes hores. L’oposició en ple va reclamar al president en funcions que exigeixi a la senadora la seva acta, mentre que Albert Rivera va advertir al líder dels populars que si pretén comptar de nou amb el suport de Ciutadans en un segon intent d’investidura ha de complir al peu de la lletra el punt del pacte anticorrupció firmat entre el PP i el partit taronja que estableix que els parlamentaris imputats seran apartats. Rivera va ser rigorós amb el procediment i va concedir a Rajoy un mínim marge. Va advertir que exigirà formalment l’acta de Barberá quan el Suprem demani al Senat el suplicatori per imputar definitivament l’exalcaldessa.

I és que la resolució dictada per l’alt tribunal deixa Barberá a les portes de la imputació, però encara no fa aquest pas. La Sala Segona obre causa contra la senadora i designa un jutge instructor: l’exfiscal general de l’Estat amb el PSOE Cándido Conde-Pumpido. El Suprem segueix així el criteri de la fiscalia, que va reclamar el mes de juliol passat als jutges que investiguin l’exalcaldessa, en la seva condició d’aforada, d’acord amb l’exposició raonada pel jutge del 'cas Taula', que ja ha imputat 47 persones, entre regidors i col·laboradors de Barberá, a més del PP com a persona jurídica, informa Laura L. David.

LA REACCIÓ DEL PP

Notícies relacionades

Quan el cas va sortir a la llum, el març passat, va causar una implosió al Partit Popular. Barberá va mantenir la seva innocència i Rajoy es va posar de la seva banda, però els joves vicesecretaris es van distanciar i van demanar mà dura. Per tancar la imatge de divisió, el PP va obrir un expedient que va acabar amb la suspensió cautelar de militància dels nou regidors implicats i la seva adscripció com a independents a l’Ajuntament de València. Però Barberá va quedar immune, a l’espera de la decisió del Suprem. Durant mesos, els mateixos vicesecretaris van garantir que correria la mateixa sort que els seus antics col·laboradors si era imputada. Ahir, per evitar pressionar Rajoy, van guardar silenci.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la direcció del PP ha mantingut converses amb Barberá per sondejar la seva disposició a fer voluntàriament un pas enrere que eviti a Rajoy el mal trago d’haver de demanar-li l’acta. Mentrestant, en públic, diversos dirigents, entre ells la número dos, María Dolores de Cospedal, van invitar implícitament la senadora a fer «el millor per al PP» i per «defensar la seva innocència». El problema és que Rajoy no té gaire marge, donades les pressions de Ciutadans i la campanya electoral a Galícia i Euskadi. Per això, el pronòstic més estès al PP és que, aquesta vegada, el líder no podrà aguantar gaire temps sense dictar doctrina o prendre una decisió.