Guindos compareixerà demà a la comissió d'Economia per explicar el 'cas Soria'

La presidenta del Congrés es resisteix a convocar el ple com li ha demanat l'oposició i al qual està obligada per llei

C's ha ajudat el PP a accelerar l'assistència del ministre perquè el PSOE i Podem desisteixin i deixin de demanar la sessió urgent a l'hemicicle

fcasals35494627 madrid  12 09 2016   politica  ana pastor  presidenta del co160912131118

fcasals35494627 madrid 12 09 2016 politica ana pastor presidenta del co160912131118 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP, amb l'ajuda de Ciutadans, ha accelerat el ritme natural de la comissió d'Economia per convocar per demà, dimarts, el ministre d'aquesta àrea, Luis de Guindos, perquè ofereixi explicacions del 'cas Soria'. Amb aquestes presses, els populars intenten que Podem i PSOE abandonin la seva demanda (recolzada per la resta de partits de l'oposició) perquè aquesta compareixença es produeixi en ple, un format molt més complicat per a Guindos.

De fet, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ja podria haver complert el mandat dels tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, i haver anunciat la data d'un ple urgent sobre el 'cas Soria'. No obstant, Pastor s'hi resisteix amb l'argument que l'Executiu encara no li ha respost si està disponible per assistir o no a aquesta sessió, una petició a la qual no l'obliga la llei i que cap dels seus antecessors havia plantejat en les últimes dècades. I l'Executiu, per la seva banda, diu que no està obligat a informar de res perquè Pastor no li ha comunicat la convocatòria de cap ple. Una contradicció artificial entre Pastor i el Govern amb l'objectiu de dilatar la convocatòria del ple.

El PSOE ha denunciat que Pastor està "torejant" la Cambra i li ha exigit que convoqui el ple "aquest dimecres o aquest dijous" i li adverteix que si no ho fa iniciarà una recollida de firmes de tots els diputats per fer aquesta reclamació per escrit i, en últim terme, l'amenaça d'iniciar una reprovació per no complir el seu paper "institucional". "És la primera vegada que una presidenta no fa cas d'una petició de la majoria de la junta de portaveus", ha denunciat aquest dilluns al matí Podem, que se sumaria a la reprovació recolzada pel PSOE. "S'ha convertit en la delegada del Govern en aquesta institució", s'ha queixat el portaveu socialista, Antonio Hernando.

Ciutadans, en canvi, no es planteja per ara arribar a aquest punt encara que sí que reclamen a Pastor que acati la petició de la Junta de Portaveus i convoqui la sessió, encara que després aquests mateixos portaveus puguin arribar a considerar que no és necessari el ple, si el Govern confirma oficialment que no hi assistirà.

NI UNA PARAULA DE RAJOY

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en roda de premsa divendres passat ja va deixar clar que l'Executiu només accepta que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, del departament del qual depèn l'elecció de Soria, doni explicacions a la comissió, no al ple.

Notícies relacionades

Els d'Albert Rivera han recolzat el PP amb l'argument que volen escoltar les explicacions de Guindos i que els és igual que sigui en un escenari o en un altre.

Aquesta qüestió que està copant l'activitat del Congrés avui no ha sigut esmentada, en canvi, per Mariano Rajoy, que s'ha reunit aquest matí amb el seu grup parlamentari. El president en funcions ha obviat l'escàndol de Soria i cap dels diputats li ha demanat explicacions, segons fonts del PP. 

Petició de compareixença de Santamaría per "mofar-se" del treball dels diputats

En aquest sentit, va criticar que els grups vulguin mantenir una "intensa" activitat de control a un Govern en funcions, que, segons va ressaltar, manté el "mateix criteri" que en l'última legislatura, de forma que només anirà a la Cambra a informar d'aquells assumptes "excepcionals" que "excedeixen del despatx ordinari" com el 'brexit' o "assumptes pressupostaris".