Ana Pastor rectifica i convoca un ple perquè Guindos doni la cara

La presidenta del Congrés va evitar al migdia fixar la data de la sessió monogràfica sobre el 'cas Soria'

El PP adduïa que era "ridícul" donar explicacions a l'hemicicle i el PSOE ho va titllar de "cacicada"

undefined35024061 madrid 09 08 2016    politica  la presidenta del congreso  a160906104719

undefined35024061 madrid 09 08 2016 politica la presidenta del congreso a160906104719 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PP ha decidit rectificar a última hora d'aquesta tarda. Ha anunciat que accepta que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, comparegui en un ple urgent i monogràfic la setmana que ve com demanava l'oposició per donar explicacions sobre el 'cas Soria'. La decisió s'ha pres després de l'incendi provocat després de la maniobra tècnica que ha permès a la presidenta del Congrés no fixar una data per a aquesta sessió, cosa que ha aixecat crítiques dures de PSOE, Podem i Ciutadans.

El PP s'estava vantant tota la setmana pels passadissos del Congrés que Luis de Guindos no compareixeria en el ple urgent i monogràfic que demanava l'oposició al complet. Els seus dirigents es vanagloriaven que ni tan sols una aprovació per majoria a la Junta de Portaveus seria suficient per arrossegar el ministre d'Economia fins a l'escó per donar explicacions per la gestió del ‘cas Soria’. La perplexitat era general i fins a aquest dijous no s'ha sabut que els conservadors havien trobat una fórmula tècnica per estalviar al seu coreligionari el flagell dels líders en l'hemicicle. L'ardit va funcionar, però la jugada té un cost polític que paga, de moment, la presidenta del Congrés.

Ana Pastor va ser acusada de parcialitat per “recargolar” el reglament del Parlament per evitar que Guindos se sotmeti al control plenari i es refugiï en la comissió d'Economia, on els grups tenen escassa capacitat d'acorralar-lo. Ella es defensa: al·lega que fins que el Govern no li confirmi formalment si té intenció de sotmetre's al control parlamentari, no el pot convocar. Pastor sap des de dimarts que l'Executiu ha decidit no anar-hi, perquè el PP ho va fer constar en l'acta de la Mesa. No obstant, fonts pròximes a la presidenta indiquen que el reglament mana esperar la notificació de la secretaria d'Estat de Relacions amb les Corts. ¿Quan arribarà aquest comunicat oficial? Es desconeix. ¿Convocarà Pastor el ple si la resposta és ‘no’? El seu entorn diu que, en aquest cas, consultarà els grups de l'oposició si volen que es realitzi la sessió, encara amb la butaca buida del ministre, com ja va passar en l'anterior legislatura ¿Quant es pot allargar aquest procés? No hi ha forma de calcular-ho.

De moment, Guindos evita el ple urgent i encara falta determinar quan compareixerà en comissió, ja que ni tan sols han sigut constituïdes. No obstant, PSOE i Podem ja han advertit que no els sembla suficient i que, encara que vagi a aquesta cita, seguiran exigint un ple monogràfic sobre el ‘cas Soria’ per esbrinar si Guindos va mentir. 

FORMALMENT CORRECTE, PERÒ ¿HONEST?

Notícies relacionades

Potser el resum més clar de la decisió ‘tècnica’ de la presidenta del Congrés el va fer el portaveu parlamentari de Podem. “¿Té potestat formal? Sí. ¿Ens sembla honest políticament? No”, va plantejar Íñigo Errejón. Des del PSOE, van acusar la presidenta de preparar una “cacicada” a través de “tripijocs parlamentaris”, en paraules del seu portaveu, Antonio Hernando. Els socialistes estan especialment molestos amb la forma d'actuar de Pastor. Pedro Sánchez li va retreure en el debat d'investidura la setmana passada que hagués assumit el “xantatge” de Mariano Rajoy “acceptant de forma malintencionada” la data per amenaçar amb eleccions al Nadal.

El PP, més prudent davant les càmeres que a les xerrades informals, no es va ufanar de la decisió de Pastor com un ardit. Al contrari. Va sostenir que el més correcte és que Guindos s'expliqui en una comissió perquè l'exigència de l'oposició és “desproporcionada” i que l'únic que busca és “distreure l'opinió pública” dels assumptes  rellevants. “S'ha de graduar la importància. Un ple per explicar un nomenament em sembla ridícul i està fora de lloc”, va argumentar el portaveu Rafael Hernando, que va defensar que les sessions extraordinàries sempre s'han realitzat per esdeveniments greus. Va citar l'accident del Iak-42 (compareixença de José Bono, ministre de Defensa), a l'enviament de tropes a Afganistan (Carme Chacón, Defensa) i al terratrèmol a Haití (Miguel Ángel Moratinos, Exteriors).