Garzón recolzarà Sánchez si compromet un programa social

El líder d'IU anunciarà dissabte les línies concretes de les seves exigències per negociar

jjubierre34469525 alberto garzn160626205708

jjubierre34469525 alberto garzn160626205708 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez avança en la ronda de contactes exploratòria per mirar de solucionar el bloqueig institucional. Aquest dimecres el secretari general dels socialistes ha conversat amb el líder d'IU, després de les trucades a Mariano Rajoy i Pablo Iglesias Mariano Rajoy Pablo Iglesias d'aquest dimarts. Encara que el secretari general dels socialistes va anunciar que obriria el contacte de més gran a més petit, no ha transcendit cap conversa amb el president de CiutadansAlbert Rivera, abans que amb Garzón.

Fonts de la direcció d'IU informen que el seu 'número 1' ha transmès a Sánchez que està disposat a "recolzar una hipotètica investidura del PSOE" sempre que es comprometi un programa social que permeti "millorar la vida de la classe treballadora". Garzón ha anunciat que concretarà aquestes mesures dissabte que ve, en una declaració política que fixarà les seves prioritats. Entre elles hi haurà una reforma fiscal progressiva, un pla d'ocupació, la derogació de la reforma laboral del PP, la garantia de subministraments bàsics i la reforma de la llei electoral. "Creiem que hi ha números parlamentaris per frenar el neoliberalisme més salvatge i donar oxigen a les famílies", ha assenyalat.

Garzón assumeix que el diàleg amb el PSOE comportaria "l'esforç" de treballar per aconseguir el suport o l'abstenció de Ciutadans, PNB, Compromís, PDC i altres forces que estiguin disposades a assumir "un programa de govern que contingui elements suficients per servir d'esperança per a les classes populars". 

Notícies relacionades

El líder d'IU ha transmès a Sánchez que s'ha de desbloquejar la situació de paràlisi política a través del diàleg i propostes programàtiques que siguin coherents.

En les converses de dimarts, el cap dels socialistes no va aconseguir grans avanços. Iglesias li va assenyalar que veu incerta la via d'una entesa entre el PSOE, Podem i Ciutadans i que, al seu parer, s'hauria d'explorar l'acostament als nacionalistes bascos i catalans. Amb Rajoy va conversar 10 minuts, temps escàs però suficient per recordar-li que no aixecarà el seu rebuig al dirigent conservador.