Sánchez sondejarà els partits abans de decidir si és candidat

El líder del PSOE comença dimarts una ronda de diàleg amb tots els líders i convocarà el comitè federal després d'escoltar-los

Demana a Iglesias i Rivera que conversin malgrat les seves dificultats d'entesa per permetre "un canvi"

undefined35392880 madrid 5 09 2016 politica rueda de prensa del secretario gen160905145242

undefined35392880 madrid 5 09 2016 politica rueda de prensa del secretario gen160905145242

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns l'únic pas que creu que pot fer per desbloquejar la governabilitat. No es resigna que Mariano Rajoy repeteixi com a president, però està determinat, després del revés del març, a no tornar-se a sotmetre a la investidura llevat que tingui els vots garantits. ¿Quin és el pla? Desconegut. De moment, l'únic que el secretari general del PSOE ha revelat és que aquest dimarts iniciarà una ronda de contactes per conversar amb la resta dels partits i conèixer què li plantegen els altres líders polítics. Parlarà amb tots, diu, inclosos el PP i els nacionalistes [excepte Bildu], en unes reunions que seran més públiques o discretes segons li demanin els seus interlocutors, però amb la determinació de no fer un teatre mediàtic. Vol sondejar quina alternativa viable hi ha.

El cap dels socialistes no ha concretat quin plantejament posarà ell sobre la taula a la resta de dirigents. No ha avançat si portarà una proposta per encapçalar un govern progressista o no. “La proposta és canvi” és el màxim que ha aventurat, i ha descartat totalment que després d'aquestes converses es pugui arribar a abstenir per permetre governar a Rajoy o qualsevol candidat popular. També ha insistit que prendre la iniciativa per dialogar no significa que s'estigui postulant com a candidat. Busca moure fitxa al tauler però amb tota la prudència. No ha confirmat que es presenti després de la ronda de converses, però tampoc ho ha descartat. L'únic clar és que no aixecarà el seu 'no' al PP i que ell no està disposat a emportar-se un altre rebuig al Congrés. 

"Jo no m'estic proposant. El PSOE no liderarà una alternativa que no compti amb els vots necessaris. No lideraré una investidura fallida”, ha assenyalat a la roda de premsa després de reunir-se amb l'executiva socialista. 

SER GENEROSOS

Sánchez assegura que anirà a les reunions sense línies vermelles, ni vetos, i ha compromès que el PSOE “actuarà amb molta generositat”, però demana a canvi a la resta de dirigents que afrontin aquestes converses amb aquesta mateixa actitud, disposats a fer “política gran”.  

Conscient de les dificultats d'entesa que han manifestat Pablo Iglesias Albert Rivera, el socialista els ha demanat l'esforç del diàleg. “Si el PP segueix enrocat a culpabilitzar el PSOE, crec que les altres tres forces cridades a governar aquest país haurem de dialogar i saber quina solució podem oferir. Que tinguin clar que no farem Mariano Rajoy president”, ha insistit, per demanar a les forces del canvi un acostament.

“Si jo vaig a parlar amb Rajoy, ¿per què Ciutadans no parla amb Podem?”, s'ha qüestionat, després d'escoltar dirigents d'aquestes formacions, que aquest dilluns han tornat a subratllar els abismes que els separen, però no s'han negat a asseure's a dialogar.

Notícies relacionades

Sánchez ha reconegut que és conscient de la complexitat de l'escenari que proposa, però ha defensat que l'única possibilitat passa perquè les solucions siguin compromeses “entre tots”. 

Un cop hagi escoltat les respostes de la resta de partits, Sánchez farà un segon pas, “quan hi hagi alguna novetat”. Llavors serà quan reunirà el comitè federal del PSOE per prendre una decisió, encara que tampoc ha confirmat si aquesta reunió serà abans o després de les eleccions basques i gallegues el 25-S.