El Rei concedeix de nou temps als partits per negociar

Pastor comunica que el Monarca no "iniciarà noves consultes" perquè els líders puguin portar a terme "les actuacions que creguin convenients"

abertran35391868 spanish king felipe vi  l  shakes hands with president of sp160905123449

abertran35391868 spanish king felipe vi l shakes hands with president of sp160905123449 / GERARD JULIEN

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Tal com preveien els partits polítics, el Rei ha decidit donar-los temps per trobar una sortida al bloqueig polític que impedeix la constitució d'un govern des del 20 de desembre. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha traslladat oficialment al Monarca aquest dilluns el fracàs de Mariano RajoyMariano Rajoy en la sessió d'investidura i després de l'audiència ha comunicat que Felip VI "no iniciarà noves consultes" perquè les formacions "puguin portar a terme les actuacions que creguin convenients". 

Els líders polítics comptaven que el Monarca no convoqués immediatament una nova ronda de contactes, ja que divendres que ve comença la campanya de les eleccions gallegues i basques i la Corona evita involucrar-se en els períodes electorals. Així doncs, previsiblement el Monarca reprendrà les audiències després dels comicis autonòmics. Unes eleccions que podrien determinar si Espanya es veu abocada a una nova cita amb les urnes o hi ha alguna possibilitat d'acord. Totes les mirades se centren en el resultat del PSOE, ja que si els socialistes s'ensorren, els populars auguren que hi hauria la possibilitat que els crítics abstencionistes es rebel·lessin contra Pedro Sánchez, de manera que el principal partit de l'oposició finalment permetés al PP governar.

Però encara s'han de cremar moltes etapes ja que el líder socialista vol tornar a iniciar el diàleg amb Ciutadans, Podem i altres forces per buscar una solució. El resultat d'aquestes converses i el marcador electoral determinarà, doncs, la pròxima ronda de consultes i si el Monarca designa un nou candidat a la investidura.

EL PRECEDENT

Notícies relacionades

També en la legislatura fallida, el Rei va concedir un termini a la negociaciónegociació després de la investidura fracassada de Sánchez. I al veure que no arribaven a un acord, va endarrerir les consultes fins a una setmana abans que expirés el termini de dos mesos que fixa la Constitució des de la primera votació d'investidura. En aquella ronda, no va proposar cap candidat i només va constatar que no quedava cap altra alternativa que convocar eleccions.

En aquesta ocasió, es podria repetir l'esquema si continua el bloqueig, ja que el calendari constitucional es va posar en marxa amb la investidura de Rajoy i no és necessari designar nou aspirant a president si aquest no té suports suficients.