NOMENAMENT EN PLE EMBÚS POLÍTIC

Rajoy i De Guindos defensen l'elecció de Soria

El president i el ministre d'Economia consideren que seria "injust" que l'extitular d'Indústria, com a funcionari, no pogués tornar a ser-ho

2
Es llegeix en minuts

El ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha defensat l'opció de José Manuel Soria per a un càrrec directiu al Banc MundialJosé Manuel Soria Banc Mundial perquè considera que no hi ha raons per impedir-la.

De Guindos ha avalat l'aspiració de l'exministre d'Indústria en una conversa informal amb els periodistes en el vol que l'ha traslladat a la ciutat Xina de Hangzhou per participar, juntament amb el president del Govern, Mariano Rajoy, en la cimera del G-20.

Rajoy, en una altra conversa amb la premsa, també ha considerat que seria injust impedir que Soria, com a funcionari, pogués tornar a ser-ho i, com a tal, aspirar a aquest càrrec al Banc Mundial.

"CÀRREC ADMINISTRATIU"

El titular d'Economia ha afirmat que no es pot dir 'no' a la candidatura de Soria a un lloc que, ha recalcat, no és de caràcter polític, sinó administratiu.

En aquest sentit, ha subratllat que si hagués sigut un nomenament polític, ell no ho hauria elevat al Consell de Ministres i Soria ni tan sols ho hauria demanat.

A més, ha explicat que l'exministre comptava amb el millor currículum dels candidats d'acord amb la comissió avaluadora, de la qual, segons ha dit, ell no va formar part.

Un dels candidats, encara que es va retirar posteriorment, va ser el secretari d'Estat Alberto Nadal.

DIMISSIÓ DE SORIA

De Guindos ha dit que Soria va dimitir com a ministre d'Indústria per les seves responsabilitats polítiques, a l'entendre que no havia donat les explicacions exactes després de ser relacionat amb els denominats 'papers de Panamà', i que no hi està imputat de cap manera.

Després d'insistir que es tracta d'un càrrec al qual pot optar perfectament en la seva qualitat de funcionari, De Guindos ha explicat que l'anunci es va fer quan acabava el termini fixat pel Banc Mundial.

Per tant, ha rebutjat que es pugui qualificar d'espectacle l'anunci que Soria pretén aconseguir un lloc directiu en aquesta institució financera.

NO ANIRÀ AL CONGRÉS

No té previst anar al Congrés, tal com ja han sol·licitat diversos grups parlamentaris, perquè doni explicacions, ha aclarit el ministre.

Però De Guindos s'ha mostrat disposat a respondre sobre aquest assumpte si els portaveus dels grups l'hi plantegen en una altra compareixença.

Notícies relacionades

Això pot passar durant la presentació al Congrés del reial decret que preveu aprovar el Govern en Consell de Ministres per elevar la taxa del pagament avançat de l'impost de societats per intentar complir amb els compromisos amb Brussel·les, i que abans ha de convalidar el legislatiu.

En defensa de Soria, el ministre d'Economia també ha dit que hauria pogut optar a altres càrrecs més ben remunerats, com, per exemple, el de director de l'oficina econòmica d'Espanya a Nova York, un lloc que també estava vacant.