DEBAT D'INVESTIDURA

Rajoy alerta de "greus" conseqüències si Espanya segueix sense Govern

"Espanya necessita amb urgència un Govern eficaç. Les coses es podrien torçar", ha advertit

El candidat ofereix al PSOE pactes sobre finançament autonòmic, pensions, educació i violència masclista

undefined35327412 madrid  30 08 2016  politica  pleno de investidura de la xii160830163319

undefined35327412 madrid 30 08 2016 politica pleno de investidura de la xii160830163319 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Rosa María Sánchez

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha obert el debat de la seva probablement fallida investidura advertint que Espanya necessita "amb urgència" un Govern "eficaç". Només de començar la seva intervenció, el líder del PP ha justificat que aquesta vegada sí que ha acceptat intentar la investidura perquè "els espanyols han tornat a mostrar la seva confiança en el PP", però també perquè "no hi ha una altra alternativa possible". I ha advertit de "conseqüències d'extrema gravetat" en termes econòmics si la situació política no es desbloqueja, sobretot perquè les exigències de la UE requereixen l'aprovació d'uns pressupostos "dels quals depenen les prestacions" de 14 milions de persones. "Tot té un límit. Les coses es podrien torçar", ha alertat.

Rajoy ha contraposat la seva oferta de Govern "estable, sòlid i durador" davant una possible alternativa d'un Executiu "de mil colors, radical i hipotecat pels que volen acabar amb la cohesió territorial". El candidat ha recordat que l'oferta ja la va formular després de les eleccions del 20-D. Estava basada "en un ampli acord que en part ja està aconseguit, amb Ciutadans i Coalició Canària", ha afegit, abans de començar a presentar el seu pla de Govern acordat amb aquestes dues forces.       

Ha començat per l'ocupació, la seva “màxima prioritat”, traient pit per haver passat de la “destrucció massiva de llocs de treball” a la creació de 500.000 a l'any i per la resta d'indicadors macroeconòmics. “Per primera vegada hem creat llocs de treball sense augmentar l'endeutament exterior”, ha assegurat, encara que ha hagut de fer callar amb la mà la protesta d'alguns diputats.  

REBAIXA FISCAL

Després de desgranar les mesures de foment de l'ocupació pactades amb Ciutadans, ha anunciat que aprovarà una rebaixa del 2% de tots els trams de l'IRPF una vegada s'aconsegueixi la reducció del dèficit al 3% del PIB.

Ha qualificat la reforma del model de finançament autonòmic de “vital importància” i ha ofert a tots els partits, i “especialment” al PSOE, obrir una negociació perquè es garanteixi la suficiència, la igualtat i la solidaritat. 

També ha ofert obrir un diàleg tant per a la reforma del sistema de pensions, amb la convocatòria immediata del Pacte de Toledo, com de l'educació.

Rajoy ha aprofitat l'apartat de la regeneració democràtica per rematar la idea que ha impregnat tot el seu discurs. “Difícilment se m'acut un mal pitjor a les institucions democràtiques que dir als espanyols que el seu vot ha sigut inútil en dues ocasions i haver de repetir eleccions per tercera vegada”, ha advertit.

CORRUPCIÓ

L'autocrítica per la corrupció no ha aparegut en cap apartat del seu discurs. Al contrari. “La corrupció es persegueix més que mai”, ha proclamat.   

Encara que aquesta vegada no ha jugat amb la ironia, sí que ha despertat rialles quan ha assegurat que el seu Govern va mantenir “obert al diàleg amb la Generalitat” durant la legislatura passada.

Notícies relacionades

La part de la seva intervenció que ha arrencat més aplaudiments ha sigut un encès cant a la unitat. “El poble espanyol en el seu conjunt és l'únic sobirà. És així des del dia de Sant Josep del 1808, des que el comandament suprem va passar als espanyols que van deixar de ser súbdits per ser ciutadans. Totes les constitucions no han fet més que ratificar-lo. Ningú pot privar el poble espanyol de decidir sobre el seu futur. Ni aquesta cambra, ni el Govern, ni l'Estat”, ha arengat, i ha afegit que “la unitat és el nostre millor patrimoni històric, la nostra força, la que ens obre pas al món”.  

Rajoy s'ha presentat davant el Congrés conscient que fracassarà en el seu intent de ser investit aquesta setmana, ja que el seu acord amb Ciutadans i el pacte que ha segellat aquest mateix dimarts amb Coalició Canària suma 170 diputats, a sis de la majoria absoluta. Una distància que no ha aconseguit salvar malgrat la intensa pressió sobre el PSOE perquè el deixi governar.