El PP i Ciutadans demanen a Sánchez que assumeixi un "sacrifici" per responsabilitat

Els partits conservadors inicien aquest dilluns una negociació exprés amb l'espinós debat de les primàries sobre la taula

PP i Ciutadans es tornen a reunir per tancar un acord d’investidura de Mariano Rajoy. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

PP i Ciutadans es tornen a reunir per tancar un acord d’investidura de Mariano Rajoy.
undefined35230782 gra055  ribadumia  pontevedra   20 08 2016   el presidente d160821172110

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Aquest dilluns a les onze del matí els equips negociadors del PP Ciutadans es reuniran al Congrés en el que es considera l'inici d'un diàleg exprés, ja que els dirigents només tindran una setmana per concretar el centenar de mesures que el partit d'Albert Rivera vol abordar abans de donar el 'sí' a Mariano Rajoy. Els 12 membres que integren les delegacions han passat el cap de setmana intercanviant documentació justament per agilitzar al màxim les converses i no perdre's en prolegòmens. Mentre aquet treball es desenvolupa fora dels focus, portaveus de les dues formacions han tornat a incidir aquest diumenge en la pressió a Pedro Sánchez perquè deixi de bloquejar la investidura

El candidat del PP, que ha passat el cap de setmana a Pontevedra i ha intentat relaxar-se amb les habituals passejades pel camp, ha exhortat el líder del PSOE a reconduir la seva decisió, permetre-li ser president i també donar el vot afirmatiu als pressupostos del 2017. La vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, encara ha sigut més directa. Ha demanat a Sánchez "que torni de vacances" i assumeixi la responsabilitat d'afrontar la formació d'un Govern que posi fi a l'"anomalia" que viu el país.

El PNB avisa que un acord PP-C's seria "el cop de gràcia" a l'autogovern basc

El PNB ha atacat aquest diumenge un eventual acord de Govern entre el PP i Ciutadans, allunyant la possibilitat de donar els seus vots per facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Segons el cap de llista per Biscaia, Josu Erkoreka, la suma de les dues formacions pot suposar "el cop de gràcia definitiu i irreversible a l'autogovern basc". El candidat del PNB ha considerat molt perniciosa "la confluència d'interessos entre qui ja està acreditant una actitud radicalment contrària a l'autogovern basc i qui predica obsessions com la desaparició del concert econòmic i la supressió de la tradició foral basca".

Però sens dubte és a les files de C's des d'on miren d'acorralar el secretari general del PSOE. El portaveu del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, li ha demanat aquest diumenge que faci un "sacrifici" i encara que no li agradi Rajoy faciliti la seva investidura, de la mateixa manera com molts espanyols voten els polítics: "amb el nas tapat".

INCOHERÈNCIA

Notícies relacionades

La formació de Rivera està molesta amb la negativa dels socialistes perquè, asseguren, la majoria de les mesures que acabaran firmant amb el PP són les mateixes que van pactar amb Sánchez quan es va postular com a candidat a la investidura. Consideren que és incoherent que ara voti en contra del que aleshores va assumir com a vàlid. Entre aquestes propostes, l'obligatorietat que els partits polítics elegeixin la cúpula directiva a través de primàries. Rajoy ha tornat a mostrar, no obstant, reticències a aprovar la mesura i serà en la negociació on es veurà qui guanya el pols.

Enmig de la pressió rebuda, els socialistes han tornat a demanar al president en funcions que deixi de "fer xantatge i pressionar el PSOE i tots els espanyols" amb l'amenaça d'unes terceres eleccions el dia de Nadal. El regidor a l'Ajuntament de Madrid Antonio Miguel Carmona ha insistit que la responsabilitat no s'ha de demanar a Sánchez sinó a Rajoy, ja que el que el seu partit no va aconseguir després del 20-D amb 90 escons "no ho podrà fer amb 85".