C's aplana el 'sí' a Rajoy i no posarà "línies vermelles"

El partit taronja garanteix que no hi haurà noves "exigències"

El PP firma el 'pack' anticorrupció i busca sumar el Govern a Rivera

Rafael Hernando, del PP, i Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, firmen el pacte anticorrupció. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Estem al principi d’un gran amor». La frase, del portaveu parlamentari del PP, Ra-fael Hernando, resumeix l’esperit amb què els conservadors van iniciar ahir la negociació amb Ciutadans, a la recerca del suport de la formació taronja a la investidura de Mariano Rajoy, que tindrà lloc del 30 d’agost al 2 de setembre.

Malgrat la rivalitat dels dos partits a les urnes, el líder conservador ha assumit que necessita Albert Rivera, i per això va autoritzar Hernando a firmar ahir el 'pack' anticorrupció taronja, condició prèvia de C’s a l’obertura del diàleg. I per part del partit de Rivera, l’ànim és similar. El seu portaveu, Juan Carlos Girauta, va assenyalar que el seu partit hi va amb «esperit constructiu» i no posarà noves «exigències» al candidat popular, sinó que tan sols «proposarà» mesures del seu programa per buscar un compromís del president del Govern en funcions.

En realitat, encara que el suport dels 32 diputats de C’s és simbòlic per a Rajoy, l’aspirant requereix sí o sí la complicitat del PSOE o dels partits nacionalistes i independentistes per reeditar el seu càrrec. D’aquí que el partit taronja no pugui exercir gaire pressió. De fet, el seu pacte de regeneració implica que les reformes només es posaran en marxa si Rajoy és investit. Això sí, en els tres primers mesos del seu mandat. La major part de les sis mesures requereixen canvis legals i és lògic supeditar el seu compliment al fet que hi hagi un govern.

Però per apartar els imputats per corrupció dels seus càrrecs, només es necessita la voluntat política de  Rajoy, que té intenció de respectar la presumpció d’innocència per sobre de tot i, tret d’excepcions, esperar a l’obertura de judici oral o la condemna abans de moure fitxa.

MENYS PETICIONS

A més a més, C’s només està disposat a facilitar en aquests moments un acord d’investidura i no de govern, com el que sí que va pactar la legislatura passada amb Pedro Sánchez. Per això, les seves peticions a la taula de negociació seran menys ambicioses i exhaustives de les que van plantejar al líder del PSOE, que van tenir com a colofó el pacte amb 200 mesures que tampoc va entrar en vigor a causa de la impossibilitat del socialista per formar govern.

«No faríem bon servei al país si parléssim ara de posar línies vermelles», va justificar Girauta. Per això, preguntat per diverses mesures que no són compartides pel PP, com la supressió de les diputacions, el Senat o l’establiment d’un contracte laboral únic, va reconèixer que C’s no va a la negociació per «imposar el seu model», sinó per dialogar.

Per part del PP, Hernando va aclarir que la seva formació política sí que busca un «gran acord» i que al final del camí Rivera accepti sumar-se al Govern de Rajoy per donar més estabilitat al país. Va ser gairebé l’únic matís que va diferenciar la seva postura de la del seu homòleg taronja.

Després de la firma, els equips negociadors dels dos partits van mantenir la primera reunió, en què es va fixar la metodologia de treball a seguir. Els partits van acordar que hi haurà només una taula de negociació i que en primer lloc tractaran els temes econòmics i d’ocupació. La pròxima reunió tindrà lloc dilluns i aquest cap de setmana intercanviaran documents. Això sí, els Pressupostos Generals de l’Estat, tot i que han d’estar registrats al Congrés el 30 de setembre, no formaran part, almenys oficialment, de les converses i la seva discussió es posposa a l’espera que es resolgui la governabilitat.

ELS EQUIPS, DE PRIMER NIVELL

Notícies relacionades

Rajoy ha dipositat la seva confiança en un equip format per la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, i el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, tots dos molt pròxims a la vicepresidenta de l’Executiu, Soraya Saénz de Santamaría, a qui ha preferit deixar fora, igual que la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, i el portaveu parlamentari. Sí que hi haurà els vicesecretaris del PP Fernando Martínez-Maillo i Andrea Levy, que no va poder assistir a la primera reunió i va ser substituïda per la diputada Dolors Montserrat, així com el número dos del grup parlamentari, José Antonio Bermúdez de Castro. Per últim, s’asseurà a la taula el conseller econòmic del president, Álvaro Nadal.

El president de Ciutadans, per la seva part, ha optat pel seu nucli de confiança i ha elegit la seva mà dreta, José Manuel Villegas, el seu portaveu parlamentari, Juan Carlos Girauta, i el seu guru econòmic, Luis Garicano. També ha escollit els diputats Toni Roldán, Melisa Rodríguez i Miguel Gutiérrez.