Ciutadans modera l'entusiasme i demana al PP reformes profundes

Rivera portarà a la negociació amb el PP l'obligatorietat de primàries en els partits polítics

La formació taronja recorda al PSOE que si no comença la legislatura no hi haurà canvis

 

  / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Ciutadans modera l'entusiasme amb què va presentar aquest divendres el pacte firmat amb el PP per a l'inici de les negociacions d'investidura. Si llavors van assegurar que afrontaven el diàleg amb esperit constructiu i sense "cap línia vermella", aquest dissabte el partit d'Albert Rivera s'ha esforçat a elevar el to per evitar transmetre una imatge de rendició davant els populars. El vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, ha subratllat que el seu partit no renunciarà a cap dels seus plantejaments i que serà el seu programa electoral la base de la negociació amb el PP.

"No hi haurà Govern ni estabilitat sense reformes profundes", ha asseverat Villegas, per rebaixar l'entreguisme que alguns llegeixen en l'actitud negociadora de C's, en part incitat per la forma en què els de Rivera van expressar la seva disposició a no enrocar-se en qüestions que puguin frenar l'entesa, però en part també pel frenesí amb què els populars van fer públic l'acostament. "Estem al principi d'una història d'amor", va arribar a dir el portaveu del PP Rafael Hernando. 

Ara Villegas assegura que Ciutadans no farà concessions que l'allunyin del seu programa electoral. Entre aquestes mesures que posarà sobre la taula -només tenen nou dies per negociar abans de la investidura- hi ha l'exigència que els partits polítics elegeixin els seus dirigents en processos de primàries. Aquest aspecte ja figura en els acords que C's va firmar a comunitats autònomes en què recolza el PP, com Madrid. El vicesecretari ha descartat que es plantegi una moció de confiança en el cas d'incompliment del pacte i s'inclina més per mecanismes de revisió com una auditoria cada mig any.

Notícies relacionades

Els equips de C's i el PP, que van tenir una primera presa de contacte divendres a la tarda, intercanviaran documents al llarg d'aquest cap de setmana per revisar el centenar de punts sobre els quals han de debatre abans que Rivera comprometi el pas d'una abstenció al 'sí' en la votació del 2 de setembre. 

Mentre es teixeix el pacte, Villegas ha volgut pressionar més el PSOE i ha advertit a Pedro Sánchez que si no comença la legislatura serà impossible portar a terme els canvis que necessita el país. Des de Ciutadans insisteixen que la major part dels punts en vies d'acordar-se amb el PP són els mateixos que va acceptar Sánchez en el seu acord amb Rivera en l'última legislatura, de manera que no veuen més argumentació en la negativa del socialista a desbloquejar la situació que el seu interès partidista al capdavant del PSOE.