Fernández Díaz, sobre la condecoració al comissari Villarejo: "Si ho he fet, no me n'he assabentat"

El ministre de l'Interior amenaça d'acabar l'entrevista amb 'Vanity Fair' si segueixen preguntant-li per l'excomissari

"Una cosa és preguntar i una altra és fer un interrogatori judicial, així que molt de compte", adverteix a les periodistes

lpuig34408967 spain s interior minister jorge fernandez diaz adjusts his c160812200813

lpuig34408967 spain s interior minister jorge fernandez diaz adjusts his c160812200813 / SERGIO PEREZ

4
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha reconegut que va condecorar el polèmic comissari José Manuel Villarejo, que s'acaba de jubilar i que va reconèixer haver participat en una Operació Catalunya per frenar el procés, sense ser conscient d'això. "¡Jo no l'he condecorat mai!", respon en una entrevista que publica aquest divendres la revista 'Vanity Fair' i que ha recollit Europa Press, abans que el seu director de Comunicació el tregui del seu error i li confirmi que, efectivament, el va condecorar el 2014.

"En tot cas si ho he fet no me n'he assabentat, així de clar. ¿He condecorat el comissari Villarejo? [pregunta al seu director de Comunicació, present en l'entrevista, que l'hi confirma]. Jo he condecorat multitud de policies. Em passa la proposta la Direcció General de la Policia i jo firmo la resolució. No tinc la necessitat ni el deure de conèixer els 67.000 policies que existeixen", es justifica, segons la transcripció publicada per 'Vanity Fair'.

Les preguntes que giren al voltant de Villarejo, investigat al jutjat d'instrucció 2 de Plaza Castilla per la seva presumpta relació amb una gravació a policies i agents del CNI en una derivada del cas del 'Petit Nicolás', marquen els moments més tensos de l'entrevista.

"Jo no tinc interès a parlar d'ell, així de clar. Escolteu, perdoneu-me, és que si no, s'acaba això, ¿eh?", deixa anar el ministre a les periodistes que l'entrevisten quan li pregunten directament quina feina feia i a qui reportava Villarejo, veterà agent amb un full de serveis tan ampli com polèmic i que s'ha definit a si mateix com a "agent encobert".

En un altre moment de l'entrevista, les periodistes de 'Vanity Fair' pregunten al ministre per unes declaracions de Villarejo davant el jutge en què admet haver treballat intensament per frenar el procés independentista.

"Bé, doncs l'hi pregunten a ell. No tinc ni idea ni m'interessa ni és el meu problema. ¿Queda clar? Ja n'hi ha prou. Una cosa és preguntar i una altra és fer un interrogatori judicial, així que molt de compte", contesta abruptament el ministre abans de posar fi a la sèrie de preguntes al voltant del comissari, a qui diu haver vist "dues vegades" i parlat amb ell "dos minuts".

L'entrevista amb 'Vanity Fair' ha permès al ministre contestar al fiscal Pedro Horrach, que en una altra entrevista amb la mateixa revista va opinar que Fernández Díaz hauria d'haver sigut cessat i encausat pel contingut de la conversa gravada al seu despatx, i posteriorment filtrada, amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ja destituït, en què parlaven de buscar eventuals casos de corrupció que afectessin ERC i CDC.

Després de subratllar que la Fiscalia ha dit que no hi ha indici que el ministre hagi comès cap delicte, Fernández Díaz contesta a Horrach: "Jo tindré per ell el respecte que ell no ha tingut per mi. I em callo l'opinió que em poden merèixer algunes de les seves actuacions. ¡I punt! A partir d'aquí el fiscal Horrach pot cantar missa".

EL MOMENT MÉS DUR

El ministre revela que el moment més dur que ha viscut com a titular d'Interior va ser quan va tenir coneixement de la mort de 15 immigrants subsaharians en el perímetre del Tarajal a Ceuta a l'intentar entrar nedant des de la zona marroquina a l'espanyola.

"Aquest Ministeri pot donar-te moltes satisfaccions i moltes insatisfaccions. Felipe González va parlar en una ocasió que l'Estat es defensa també des de les clavegueres de l'Estat. Estic convençut que ho va dir, no perquè les clavegueres estiguessin al marge de la legalitat, sinó perquè hi estaven de manera discreta. S'ha d'actuar sempre des de la legalitat, però la transparència a vegades està renyida amb l'eficàcia. No és fàcil no caure en la transgressió del límit de la legalitat, que sempre s'ha de preservar", continua.

Si pogués canviar alguna cosa de la seva gestió al capdavant d'Interior, indica que es penedeix d'haver confiat "en algunes persones en qui potser" no hauria d'haver confiat. I reconeix haver comès "un error molt clar" que rebutja "airejar", però que no suposa res "il·legal", precisa.

Notícies relacionades

Fernández Díaz afirma en l'entrevista que la corrupció ha passat factura al PP. No obstant, interpreta que els espanyols, tal com han reflectit en les eleccions del 20 de desembre primer i després en les del 26 de juny, també "han vist" que el Govern de Mariano Rajoy ha "combatut" la corrupció, "gestionat una crisi tremenda" i ha "fet front al desafiament de Catalunya".

En un pla més personal, explica que va ser a partir d'una experiència personal que va viure a Las Vegas (EUA), en un moment vital en què vivia com si Déu no existís, quan va iniciar un procés de conversió cap a la seva actual fe que ell defineix com a "agustiniama", en el sentit que sant Agustí explica en les seves 'Confessions' com vivia "quan era un golfo", cosa que Fernández Díaz troba "molt esperançadora", perquè diu que se sent molt identificat amb sant Agustí.