el pols sobiranista

Així va negar Fernández Díaz al Congrés l'existència de l''operació Catalunya'

El ministre de l'Interior va acusar els sobiranistes de veure "persecucions en somnis" i de tenir una "obsessió" pròpia de "psiquiatre"

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

No tres, sinó fins a sis vegades va negar com a mínim Jorge Fernández Díaz en seu parlamentària l'existència d'una unitat policial dedicada a combatre l'independentisme català. Ho va fer enmig d'aplaudiments de la bancada popular i amb diatribes d'aquesta índole: “Som aquí per parlar de coses serioses. Una altra cosa és que vostès estiguin amb l'obsessió amb què estan i vegin persecucions fins i tot en somnis, però això és més propi del psiquiatre que del ministre de l'Interior. No li puc dir una altra cosa, senyoria”.

Aquest comentari el va fer Fernández Díaz el 10 de desembre del 2014 al Congrés en resposta al diputat de Convergència Feliu Guillaumes, que havia preguntat directament per informacions periodístiques que apuntaven precisament a això, al desplegament d'un grup policial secret dedicat a combatre el secessionisme. “Ni existeix ni s'ha creat cap unitat d'investigació de polítics independentistes”, va contestar el ministre sense embuts. El dirigent conservador es va esplaiar aleshores amb més verborrea i menys vacil·lacions que quan Jordi Évole li va recordar en un ‘Salvados’ que hi havia polítics catalans que l'assenyalaven directament de filtrar informes de la UDEF que enfangaven Xavier TriasXavier Trias i Artur Mas, entre altres. “[dos segons de murmuris] ¿I? [tres segons de murmuris] En fi, des de determinades instàncies catalanes a mi se m'ha acusat de gairebé tot, què hi farem”, es va limitar a contestar el ministre.

LES LLENGÜES COOFICIALS

Notícies relacionades

Tornant a la seva intervenció a la Cambra baixa, el titular d'Interior va basar la seva argumentació que les sospites d'aquesta 'operació Catalunya' responien únicament al fet que la unitat d'afers interns de la Policia Nacional va treure a concurs públic una plaça en què s'indicava que es valoraria positivament el “coneixement d'idiomes, i entre parèntesis: incloent-hi llengües cooficials d'Espanya. [...] Ara resulta que el coneixement d'idiomes, incloses les llengües cooficials, per a vostès aixeca sospites”, es va queixar el ministre, que va rematar l'escomesa enviant la pilota a la teulada de Guillaumes gairebé a tall d'embarbussament: “Si vostè defensa que existeix aquesta unitat, ho haurà de demostrar, perquè que jo demostri que no existeix una cosa existent és molt difícil”.

“Insisteixo, sobre el que vostè m'ha preguntat, això és absolutament fals. Li prego que no segueixi per aquest camí perquè és un camí que no porta enlloc”, ja havia dit minuts abans Fernández Díaz, que va treure pit de l'ingent tasca del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil a Catalunya. Per demostrar aquest compromís va subratllar la lluita antigihadista i va exalçar que aquests dos cossos van portar el pes en el 81% de les investigacions practicades pel que fa a crim organitzat a Catalunya el 2014. La prioritat, actuant paral·lelament amb els Mossos, és “la seguretat dels ciutadans”, va insistir. Sobre l'‘operació Catalunya’, després de tornar a negar que existís, li va llançar un repte al diputat de CDC: “Si m'acredita que això existeix, li asseguro que ho dissoldré, però m'ha d'acreditar que existeix. Per descomptat, si li demano informació a la policia i em diu que no existeix, jo creuré més la policia que a vostè”.