Sánchez desmenteix que hagi acordat amb Iglesias intentar-ho junts si falla Rajoy

El líder de Podem assegura que tots dos coincideixen a explorar un govern progressista després de la investidura

El PSOE al·lega que encara que els dos dirigents han parlat durant les vacances, no han abordat aquesta possibilitat

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L'únic que és clar és que Pablo Iglesias i Pedro Sánchez han dialogat durant les seves vacances. Del resultat en tenen versions contradictòries. El líder de Podem assegura que tots dos estan d'acord a intentar formar un govern progressista després d'una eventual investidura fallida de Mariano Rajoy. Ho ha assegurat així que ha arribat al Congrés dels Diputats, després del seu descans estival de tres setmanes. A dins de la sala en què es reunia la Diputació permanent, fins i tot, ha anat a saludar el secretari general del PSOE. Sánchez, acostumat als cops d'efecte d'Iglesias, s'ha mostrat més prudent i ha confirmat aquestes converses però no que hagin arribat a cap acord. Unes hores més tard, el PSOE s'ha vist en la necessitat de desmentir el dirigent podemista. 

“Hem parlat que primer s'ha de produir la investidura de Mariano Rajoy, i si fracassa, evidentment estem d'acord tots dos que s'hauria de dialogar i que un govern progressista és el que necessita Espanya”, havia anunciat Iglesias, que no va concretar la data de les converses però sí que va explicar que havien sigut telefòniques. La seva versió xoca amb el comunicat enviat aquesta tarda pel PSOE. "En cap cas, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha abordat amb cap altra formació política la negociació per a la formació d'un govern alternatiu davant l'hipotètic fracàs del senyor Rajoy", indiquen els socialistes, per tallar les ales a les especulacions que tornaven a situar novament Podem en els focus, després de setmanes d'inacció. "És el temps del senyor Rajoy. S'ha de presentar a la investidura. Ha de deixar d'insultar la intel·ligència dels espanyols i fixar la data de la investidura entre avui i demà", va afirmar Sánchez.

Notícies relacionades

El dirigent de l'esquerra populista va manifestar la seva sorpresa i la seva alegria per la decisió del PSOE de mantenir-se ancorat en el vot negatiu al PP, en lloc de transitar cap a l'abstenció, com ell mateix preveia. “M'ha traslladat [Sánchez] que votaran que no, cosa que m'alegra, i quan Mariano Rajoy es decideixi i es presenti a una investidura i fracassi, perquè feliçment el PSOE manté la seva paraula i el ‘no’ a Rajoy, crec que s'hauran d'explorar altres alternatives, i això seria el més assenyat”, va assenyalar.

SENYALS DE SINTONIA

Durant hores les paraules d'Iglesias van conduir a pensar en un retorn a la sintonia entre el PSOE i Podem que s'ha fet visible en la votació per constituir la Diputació Permanent del Congrés, aquest dijous. En l'anterior legislatura els morats es van quedar fora de la Mesa d'aquest òrgan perquè no van arribar a cap acord. No obstant, aquesta vegada han aconseguit pactar amb els socialistes que la podemista Gloria Elizo sigui la secretària segona. Sense els vots del PSOE, aquest resultat hauria sigut impossible.