Sánchez torna per ratificar el seu 'no', immune a la tensió

Convoca la cúpula per explicitar el rebuig a Rajoy, malgrat els avanços amb C¿s

Reapareix després de dues setmanes de silenci quasi a la mateixa hora que la reunió del PP

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez busca conjurar l’espiral de tensió que turmenta el PSOE i que augmenta amb cada pas d’acostament entre PP i Ciutadans. Després de dues setmanes de silenci públic, reapareix avui i reuneix la seva cúpula, al Congrés, amb l’evident voluntat de marcar posició i complicar les maniobres dels socialistes que intenten inocular la idea d’una abstenció davant la investidura del líder conservador. Aquest sector ja ha admès estar a l’espera que Albert Rivera comprometi un vot positiu, i que seria llavors quan les mateixes files del PSOE redoblarien la pressió al seu secretari general perquè permetés, in extremis , la governabilitat.

El missatge de Sánchez avui s’ha de llegir en la clau interna de fre als abstencionistes, però no només això. El secretari general també busca explicitar davant l’opinió pública que no està disposat a deixar-se aclaparar per la pressió de possibles avanços en les negociacions, i es manté ferm en la negativa a recolzar Rajoy, encara que l’acord entre PP i C’s necessiti només 7 vots més per ser efectiu (en sumarien 169 i la majoria se situa en 176). 

Sánchez torna de vacances el dia clau. Ha fixat la seva reunió al migdia, pràcticament a la mateixa hora (dos quarts d’una) en què el comitè executiu del PP es reuneix per autoritzar Rajoy a emprendre negociacions formals amb Rivera. Si tot succeeix segons el que està previst, el president en funcions sortirà d’aquesta cita disposat a trucar a Rivera per convocar-lo a una reunió aquesta setmana i traslladar-li una data d’investidura (que podria situar-se l’última setmana d’agost o els primers dies de setembre). 

El secretari general del PSOE no es podia permetre quedar expulsat del pols polític exposant-se a les crítiques d’inacció per més temps, i ha convocat els seus dirigents més afins, que formen part de la comissió permanent (membres de l’executiva federal i la direcció del grup al Congrés). És a dir, no assistiran a la cita els 85 diputats, sinó el nucli de confiança de Sánchez. Fonts del PSOE confirmen que en aquesta reunió ratificaran el no a Rajoy, com va aprovar per unanimitat el comitè federal el juliol passat, malgrat les opinions a favor de l’abstenció que han suggerit els barons d’Extremadura, Astúries i Aragó. 

 

ELS ESCENARIS  

Notícies relacionades

La reunió a Madrid arriba després de les declaracions del primer secretari dels socialistes catalans, que va semblar obrir la porta a una abstenció si el PP reemplaçava Rajoy per una nova cara. Després d’alguns matisos i concrecions, Miquel Iceta va asseverar que el que intentava fer és invalidar la idea que només hi ha dues opcions. 

«Em nego a acceptar la disjuntiva que planteja el PP entre o Rajoy o eleccions. Si Rajoy no té suport suficient, hi ha diferents possibilitats a explorar. Hi ha tres possibilitats: un altre candidat del PP, el candidat del PSOE o un independent», va assenyalar Iceta. No van trigar a respondreli des de les files conservadores: el líder del PP no es toca.